Susret svjetova

Arhivi otkrivaju kako je hrvatska dijaspora 1993. u Zagrebu predlagala izgradnju Croatian Towera

13. svibnja 2021. u 11:48

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vremeplov

FOTO: Pixabay

Iz arhiva Hrvatskog etničkog instituta objavljujemo članak koji govori o zanimljivoj ideji Daniela M. Zakarije, čikaškog arhitekta hrvatskog podrijetla. Naime, njegova zamisao bila je 1993. godine u Zagrebu izgraditi “Croatian Tower” koji bi financirala i hrvatska dijaspora…

Leviathan

Pronašli smo koliko je 1927. trajao i stajao put od New Yorka do Zagreba

NAJBRŽI PUT U JUGOSLAVIJU I IZ JUGOSLAVIJE U AMERIKU i to 8 do 10 dana, ako putujete s najvećim i najbržim brodovima od UNITED STATES LINES, koji preplove Ocean za 5 do 6 dana. Najveći brod od United States Line jest Leviathan, koji je ujedno i najveći, i najbrži brod na svijetu. Isto su tako […]

Članak prenosimo u cijelosti…

Skorašnja 900. obljetnica spominjanja zagrebačke biskupije i sadašnja 750. godišnjica Zlatne bule bile su povod da hrvatski arhitekt Daniel M. Zakarija, koji je 28 godina stručnim djelovanjem vezan uz čikašku arhitektonsku školu, gdje ima svoj DMZ Studio (urbanističko i arhitektonsko planiranje, uređenje interijera), ponudi svojoj domovini i gradu Zagrebu prijedlog izgradnje jednog multifunkcionalnog “Croatian Towera”.

Hrvatski katolički glasnik

Njegov boravak u Zagrebu, koji je usmjeren na utvrđivanje poslovno-kulturnih veza iseljeništva i domovine, te sudjelovanju na skupu “Susret svjetova – Hrvati i Amerike” iskoristili smo za upoznavanje s njegovim projektom.

Potjernica u Americi: Sudjelovao je u ‘narodnoj’ administraciji Perušića

U osobnom fondu fra Ljube Čuvala u Hrvatskom etničkom institutu pronašli smo “potjernicu” u kojoj D. G. iz Chicaga traži J. M. u Clevelandu, zbog, kako navodi, odnošenja viška od obitelji u Perušiću nakon pada NDH. Sadržaj ove poruke objavljujemo u cijelosti, bez osobnih podataka aktera koji su poznati redakciji Dijaspore. “Traži se: J.M. iz […]

Radeći u okruženju čikaške arhitektonske škole koju karakterizira smiono arhitektonsko planiranje u visokogradnji, neboderima napravljenim vrhunskom tehnologijom i materijalima, Daniel M. Zakarija polazeći od svoje stručne prakse predlaže izgradnju objekta-tornja.

“Potreba za promocijom Hrvatske u svijetu, kao i jačom afirmacijom zagrebačkih kulturnih potencijala veća je danas nego ikad prije. Prijedlog-ponudu, skicu i opis ideje ‘Croatian Tower’ koja je namijenjena izgradnji spomen-tornja povodom 900. obljetnice Zagreba, jest prijedlog projekta koji je rađen srcem, a u arhitektonskom smislu prožiman je oblicima malih katedrala, crkvi i tornjeva starohrvatske graditeljske baštine”, rekao je Zakarija.

Toranj je zamišljen kao sustav od devet povezanih ljuski-godova koji simboliziraju devet stoljeća građevnog razdoblja Zagreba, a u svom bi korpusu objedinjavao spomeničke, praktične, poslovne, kulturne i ostale namjene.

“Premda nije vrijeme za velike projekte, s obzirom na još uvijek prisutno ratno stanje, ipak trebamo imati u vidu činjenicu da će Zagreb sljedeće stoljeće dočekati kao glavni grad države, kulturno, političko i vjersko središte Hrvata, a u Europi kao sjecište različitih kultura, trgovačkih i diplomatskih veza. Stoga i arhitektura treba pratiti ta nastojanja”, naglasio je Zakarija.

Zato je on svoj prijedlog ponudio zagrebačkim urbanistima (gradskim zavodima) očekujući da se razgovara o toj ideji i poradi na traženju moguće lokacije za gradnju. Posebno je zanimljiv prijedlog da se traži model kako bi se gradnja financirala sredstvima iseljeništva i domovine.

Zašto su Hrvati napustili plodnu zemlju i došli živjeti među divlji kaktus, kamen i pijesak? Dobro došli u Arizonu

Ako se iz američkog grada Phoenixa uputite autocestom broj 60 prema istoku savezne države Arizone, nije loše proći kroz nestvarnu i gotovo netaknutu prirodu američkog jugozapada. Pred vašim će se očima tako nizati prostranstva kamena, pijeska, drače i niskoga raslinja, a sve to preplavljeno poljima kaktusa koji poput stražara bdiju nad pustoši koja ih okružuje. […]

Za prvoga posjeta Zagrebu, gradu njegova školovanja na Arhitektonskom fakultetu, autor je apsolutno spreman na suradnju s domovinskim partnerima i otvoren kreativnim dogovorima.

Hrvatski katolički glasnik, 1993.