Peter Pecotić

Australac hrvatskog podrijetla susreo čovjeka koji ima aboridžinske i hrvatske korijene pa o njemu snimio film

24. siječnja 2023. u 9:42

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Maja Mozara/Ivana Sardelić

Ovih dana u Blatu, Korčuli i Smokvici pretpremijerno je prikazan film Countryman (Zemljak) autora Petera Pecotića, Australca hrvatskih korijena koji je početkom 2020. godine krenuo na putovanje sjevernom Australijom kako bi snimio film o potomcima Hrvata budući da su oni na tamošnjim plantažama šećerne trske radili sredinom prošloga stoljeća.

Hrvati iz Teksasa napravili film o Oluji

Hrvatski filmski institut utemeljen je kako bi filmsku umjetnost predstavio kao bitnu osobinu hrvatske kulture i identiteta te ujedno postavio hrvatski film na zasluženo mjesto u nacionalnom i svjetskom umjetničkom fundusu. Institut su u Teksasu pokrenuli 2015. američko-hrvatski producent i redatelj Nikola Knez te američko-hrvatski rodoljub Damir Radoš, uz potporu brojnih filmskih entuzijasta iz SAD-a […]

Prvotno je cilj puta bio etnografske prirode. Želio se susresti s potomcima Hrvata, istražiti je li ostalo nešto od hrvatske kulture i naslijeđa, ima li sličnosti između aboridžinske i hrvatske kulture, koliko su se Hrvati u australskom okruženju identificirali sa svojim podrijetlom, njeguju li običaje predaka i na koncu govore li materinski jezik.

Tijekom putovanja prvotna zamisao krenula je u sasvim drugom smjeru, ponajprije zahvaljujući činjenici da je zbog slučajnog susreta s čovjekom koji ima aboridžinske i hrvatske korijene autor odlučio napraviti film drugačije tematike. Scenarij filma govori o Josephu Williamsu, odnosno Josephu Orloviću, aboridžinskom lokalnom umjetniku koji je doznao da ima hrvatske korijene.

Životna je to priča puna emocija o susretu oca i sina nakon 40 godina, priča o umjetnosti, hrvatskim iseljenicima, prijateljstvu i zajedništvu Hrvata u Australiji.

Maja Mozara/Ivana Sardelić

Redatelj Peter Pecotić istaknuo je da je ponosan na svoje hrvatske korijene koje je po ocu baštinio iz Korčule, a po majci s Pelješca.

Otkrio je kako je prešao desetak tisuća kilometara tijekom pandemije koronavirusa jer je njegov profesionalni posao bio zaustavljen. Vozeći sjevernom Australijom istraživao je živote hrvatskih starosjedilaca i useljenika. Brojna su, kako kaže, zanimljiva i autentična svjedočanstva dokumentirana u ovom filmu, a životno iskustvo i radost tijekom rada na istome nemjerljivi.

Otočna turneja filma “Countryman” (Zemljak) započela je 19. siječnja u Blatu. U Korčuli je održana sljedećeg dana, a u Smokvici, odakle je Peteru Pecotiću otac rodom, predstavljanje je organizirano u subotu 21. siječnja.

Film o kardinalu Stepincu prikazan diljem SAD-a: Poznati čikaški kipar nakon projekcije ostao sjediti duboko ganut, sa suzama u očima

Dokumentarni film „Stepinac – Kardinal i njegova savjest“ scenaristice i redateljice Višnje Starešine, koji je nastao u produkciji Interfilma i Hrvatskog katoličkog sveučilišta, prikazan je u protekla dva tjedna u Sjedinjenim Američkim Državama, priopćeno je s Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Projekcije u San Pedru, Los Angelesu, Chicagu, Pittsburghu, Washingtonu i New Yorku održane su u sklopu […]

Nakon otočne turneje film nastavlja svoj put prema Zagrebu, javlja Hrvatska matica iseljenika.