Blacktown

Australski Hrvati uz rakiju, vino, kobasice, ćevape i kestenje obilježili Ivanjske krijesove

29. lipnja 2021. u 9:55

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Domovina

U prošlu srijedu u Hrvatskom katoličkom centru Blacktown, hrvatsku dijasporu okupio je običaj paljenja Ivanjskih krijesova, događaj koji se veže uz početak ljeta, javlja Domovina.

Život se vraća među hrvatsku zajednicu u Sydneyu. Ljepota zavičaja, dobra hrana i bogatstvo tradicije

Dan Hrvatske baštine koji je proslavljen u Hrvatskom katoličkom centru “Sv. Nikole Tavelića” u St. John’s Parku, bio je svojevrsna naznaka dolaska normalnih vremena nakon koronavirusa, piše Domovina. Sveta misa služena je u dvorištu crkve bez ikakvih ograničenja, razmaka i maski, a nakon dugo vremena (skoro godinu i pol) čuli smo: “Pružite znak mira jedni […]

Od pamtivijeka se obilježava 24. lipnja kada pada ljetni solsticij i ujedno je najduži dan u godini. Kasnije su se ovi narodni, nekoć poganski običaji, povezali s blagdanom rođenja sv. Ivana Krstitelja, kojemu je dan i najviši mogući liturgijski stupanj, a time i posebna važnost u ciklusu liturgijske godine.

Domovina

U Pokuplju se osobito sačuvao običaj njihova paljenja uz obalu Kupe, a slično je i na obalama Cetine u Dalmaciji.

Domovina
Domovina

“Hvala još jednom svim organizatorima ove prekrasne večeri u Blacktownu gdje smo uz oganj krijesa, molitvu i litanije svetom Ivanu Krstitelju, posluženi rakijom, raznim domaćim likerima, kuhanim vinom, pečenim kestenjem, kobasicama i čevapima”, javlja naša zajednica iz predgrađa Sydneya, prenosi Domovina.