Milenko Viličić Karninčić

Hrvat je bio istaknuti zastupnik u čileanskom parlamentu: Malo je govorio, a puno radio

15. travnja 0202. u 7:51

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Životne priče

FOTO: Pixabay/Matica

Milenko Viličić Karninčić, zastupnik u čileanskom parlamentu, sunarodnjak i prijatelj Hrvatske, preminuo je u Santiagu 6. srpnja 1993. godine, a sahranjen je u Punta Arenasu, gradu u kojem živi oko 40 tisuća hrvatskih potomaka, gradu kojem je Republika Hrvatska u srpnju 1990. uputila humanitarnu pomoć nakon vremenskih nepogoda.

Tko je Ilija Letica, čovjek koji je u Americi izgradio milijunski posao od papira i plastike?

Ilija Letica osnivač je istoimene korporacije u Rochesteru, u saveznoj državi Michigan. Tvrtku je pokrenuo 1967. godine, proizvodeći plastične kante zapremnine pet galona. Danas potpisuje razne industrijske proizvode za pakiranje, s postrojenjima diljem Sjedinjenih Američkih Država te nizom licenci u Japanu, Venezueli, Portoriku i diljem svijeta. Rođen u je Duvnu, danas poznatom kao Tomislavgrad, kao […]

Bio je zastupnik za svoj rodni grad i pokrajinu Magallanes, te Ognjenu zemlju, Antarktik i provinciju Posljednja nada. U prosincu 1991., tijekom posjeta predsjednika Sabora Republike Hrvatske dr. Žarka Domljana čileanskom parlamentu, Viličić je, zajedno s trojicom zastupnika i dva senatora hrvatskoga podrijetla, bio pokretačem osnivanja Parlamentarnog odbora za suradnju s Republikom Hrvatskom. Godinu dana kasnije doputovao je u posjet Hrvatskom saboru i svojoj domovini podrijetla, zajedno s još dvojicom parlamentaraca, članova ovog odbora, potomaka Hrvata.

Još uvijek nam je u živom sjećanju njihova radost zbog dolaska u zemlju o kojoj su im s mnogo ponosa pričali njihovi stariji. Nakon službenih susreta, Viličić je produžio boravak u Bolu na otoku Braču, odakle su njegovi preci.

Upravo zbog te ljubavi prema domovini otaca, uvjeren u pravednu borbu hrvatskoga naroda, bio je predvodnik u djelatnostima Hrvata i njihovih potomaka za priznanje Republike Hrvatske od strane Čilea. To je zalaganje urodilo plodom i Čile je prva latinskoamerička zemlja koja je priznala Hrvatsku.

Misom zadušnicom koju je služio svećenik Simon Kuzmanić, najviši državni i parlamentarni dužnosnici na čelu s predsjednikom Republike Patriciom Aylwinom Azocarom, čija supruga također ima bračke korijene, oprostili su se od preminulog zastupnika.

Dalmatinac u svijetu! U dnevnik mu se upisao američki predsjednik, a u Zagrebu su mu ukrali psa koji ga je pratio iz Buenos Airesa

Mato Šimunović živio je u svom rodnom Vrgorcu u Dalmaciji, kamo se vratio nakon maratonskog lutanja po svijetu. A da je ono doista bilo maratonsko najbolje svjedoči njegov dnevnik koji potvrđuje da je punih 19 godina putovao oko globusa i da je u tom vremenu posjetio 70 zemalja i prevalio čak 360 tisuća kilometara. Mato […]

Na komemorativnim svečanostima, predvođenim predsjednicima Senata i Kongresa Gabrielom Valdesom i Joseom Antoniom Vjera Gallom, istaknute su zasluge Milenka Viličića u poboljšanju životnih uvjeta u područjima krajnjeg juga zemlje koje je zastupao. Istaknuto je i njegovo hrvatsko podrijetlo.

Potpredsjednik vladajuće Demokršćanske stranke Pedro Goić, i sam potomak Bračana, istaknuo je ljudske vrline svog sunarodnjaka i stranačkog kolege. Na sahrani u Punta Arenasu, poglavar provincije Magallanesa Roque Tomas Scarpa Martinić, potomak Hrvata s Hvara, odao je priznanje Viličiću za njegovo neumorno zalaganje za pokrajine koje je zastupao, dok ga je biskup Tomas Gonzales nazvao “čovjekom koji je malo govorio, a puno radio”.

Sahrani su iz 3500 kilometara udaljenog Santiaga prisustvovali brojni parlamentarci predvođeni predsjednikom Kongresa koji je, u znak i poštovanja svoga preminulog člana, prekinuo redovno zasjedanje. Zastava je na Parlamentu u Valparaisu bila spuštena na pola koplja, a pokrajinska vlada Magallanesa proglasila je dan žalosti.

Nacionalna i pokrajinska čileanska javna glasila opširno su javila o smrti zastupnika Viličića. Iseljeničko glasilo “Male novine” koje vuku podrijetlo još iz 1905. godine, kao i iseljeničke radioemisije, s posebnom su pažnjom objavile tužnu vijest o smrti uglednoga člana hrvatske naseobine.

Ovom Hrvatu iz Kalifornije jedno pismo svećenika doslovno je promijenilo život: Ne znam zašto su mi tajili

Kada Connor Vlakančić priča o svom hrvatskom podrijetlu, nerijetko mu zasuze oči jer ne krije silnu ljubav prema zemlji svojih predaka. Možda će netko reći da nije jedini. No, uzme li se u obzir činjenica kako je taj Amerikanac tek u zreloj životnoj dobi, prije 30-ak godina, doznao za svoje hrvatske korijene, priča postaje gotovo […]

Milenko Viličić Karninčić rođen je 29. ožujka 1932. Sin je Jorgea Viličića i Marije Karninčić. Sa svojom suprugom Marijom Rasmussen Fernandez imao je četvero djece. Školovanje je završio u Punta Arenasu, gdje je bio poznati sindikalni djelatnik. U prosincu 1989. bio je izabran za zastupnika u čileanskom parlamentu. Bio je član Demokršćanske partije Čilea. Namjeravao se ponovno kandidirati na predstojećim parlamentarnim izborima, ali ga je u tome spriječila okrutna bolest.


Hrvatska matica iseljenika, 1993.