Do 20. kolovoza 2021.

Biraju se novi članovi Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH

23. srpnja 2021. u 12:52

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Pixabay

Sukladno odredbi članka 19. stavka 1. Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavio je Poziv hrvatskim zajednicama diplomatskih područja za dostavljanje prijedloga kandidata za izbor članova Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Objavljeni službeni podaci! Evo koliko je Hrvata lani iselilo iz zemlje

U 2020. u Republiku Hrvatsku iz inozemstva se doselilo 33.414 osoba, a u inozemstvo se odselilo 34.046 osoba. Saldo migracije stanovništva Republike Hrvatske s inozemstvom bio je negativan i iznosio je -632. U 2020. iz inozemstva se doselilo 25,3 posto hrvatskih državljana i 74,7 posto stranaca, a odselilo se 61,4 posto hrvatskih državljana i 38,6 […]

Zajednice Hrvata izvan Republike Hrvatske svoje predstavnike u Savjet Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske predlažu diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske iz redova najznačajnijih i najbrojnijih udruga, organizacija, institucija ili drugih oblika organiziranja, osoba koje su uvažene u sredinama u kojima žive, angažirane na očuvanju i jačanju hrvatskog identiteta svojih zajednica i na unapređenju odnosa s hrvatskom domovinom.

Zajednice Hrvata izvan Republike Hrvatske svoje predstavnike u Savjet Vlade predlažu na mandat od četiri godine prema zastupljenosti, kako slijedi:

 • devet članova predstavnika Hrvata iz Bosne i Hercegovine, od kojih jedan predstavnik
  Katoličke crkve iz Bosne i Hercegovine,
 • 17 članova predstavnika hrvatske manjine,
 • 29 članova predstavnika hrvatskog iseljeništva/dijaspore.

Broj članova Savjeta, predstavnika hrvatske manjine, po državama:

 • tri iz Srbije,
 • po dva iz Austrije, Mađarske i Slovenije,
 • po jedan iz Bugarske, Crne Gore, Češke, Italije, Kosova, Sjeverne Makedonije, Rumunjske i Slovačke.

Broj članova Savjeta, predstavnika hrvatskog iseljeništva/dijaspore, po državama:

 • pet iz Sjedinjenih Američkih Država,
 • po tri iz Australije, Kanade i Savezne Republike Njemačke,
 • po dva iz Argentine i Čilea,
 • po jedan iz Austrije, Brazila, Francuske, Italije, Južnoafričke Republike, Novog Zelanda, Švedske, Švicarske i Ujedinjenog Kraljevstva,
 • jedan skupno za Belgiju, Dansku, Luksemburg, Nizozemsku i Norvešku,
 • jedan skupno za Boliviju, Ekvador, Paragvaj, Peru, Urugvaj i Venezuelu.

Prilikom izbora, odnosno dostavljanja kandidatura potrebno je voditi računa o dosadašnjim rezultatima rada kandidata i stvarnim mogućnostima raspoloživosti u svojstvu člana Savjeta Vlade, budući da angažman članova Savjeta Vlade podrazumijeva, između ostaloga, izdvajanje slobodnog vremena i mogućnost putovanja u Republiku Hrvatsku zbog održavanja godišnjih sjednica Savjeta Vlade.

Zajednice Hrvata izvan Republike Hrvatske, uz prijedlog predstavnika za Savjet Vlade, podnose pismeno obrazloženje kandidature i dokaz njegove/njezine pripadnosti hrvatskom narodu, životopis predloženog kandidata i potvrdu da se protiv kandidata ne vodi kazneni postupak i/ili nije pravomoćno osuđen za kazneno djelo (ne stariju od šest mjeseci).

Mediji na Novom Zelandu raspisali se o Suzanne Brooks-Pinčević

Mediji na Novom Zelandu ovih su dana donijeli priču o talentiranoj Suzanne Brooks-Pinčević, umjetnici i spisateljici koja je hrvatsku kulturu obogatila s dvije knjige: prvoj o Bleiburškoj tragediji, i drugoj o svom susretu s iskonom, identitetom i ljubavi u Dubrovniku, prenosi Domovina. Tko je autorica i kako je usmjerila svoj rad ka dramatičnoj hrvatskoj povijesti […]

Svi kandidati moraju biti punoljetni i posjedovati znanja i iskustva koja su vezana uz djelokrug rada Savjeta Vlade.

Rok za dostavu prijedloga kandidata je 20. kolovoza 2021. godine.