Izvanredan talent

Mediji na Novom Zelandu raspisali se o Suzanne Brooks-Pinčević

22. srpnja 2021. u 10:24

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Domovina

Mediji na Novom Zelandu ovih su dana donijeli priču o talentiranoj Suzanne Brooks-Pinčević, umjetnici i spisateljici koja je hrvatsku kulturu obogatila s dvije knjige: prvoj o Bleiburškoj tragediji, i drugoj o svom susretu s iskonom, identitetom i ljubavi u Dubrovniku, prenosi Domovina.

Što se to događa u Australiji? Tjednik Domovina javlja o prodaji dva hrvatska kluba

U sjeni koronavirusa sve je palo u drugi plan i normalan život je zamrznut, tako da i dalje vlada neizvjesnost oko prodaje hrvatskog kluba “Sydney” u Punchbowlu, javlja australski tjednik Domovina. Taj list piše i kako je odgođen sastanak članova kluba koji je trebao biti održan u nedjelju 18. srpnja, a na njemu su sudionici […]

Tko je autorica i kako je usmjerila svoj rad ka dramatičnoj hrvatskoj povijesti 20. stoljeća?

Otac Suzanne Brooks-Pinčević bio je britanski vojnik, borio se protiv japanske invazije na Hong Kong i proveo je četiri godine u zarobljeništvu. Majka joj je Francuskinja čija je obitelj morala napustiti kuću zbog invazije Nijemaca. Oboje su roditelja jako propatili zbog Nijemaca i Japanaca – pa ta imena nisu bila poželjna u njihovoj obitelji.

Suzanne se udala za Hrvata iz Dubrovnika, a kada je započela agresija na Hrvatsku 1991. godine, suočila se sa strašnim činjenicama za koje sama kaže da bi mnogi željeli da ih nikada nije otkrila.

Kao akademska likovna umjetnica ratne vijesti iz Hrvatske od 1991. do 1995. godine doživljava kao slikovne vizije te ih prenosi na platno i tako izražava svoje neslaganje s ratnom agresijom na domovinu svog supruga. Autorica je i pjesnikinja pa knjigu upotpunjuje i lirskim sadržajima. Kroz dostupnu literaturu intenzivno počinje istraživati hrvatsku povijest, prikuplja izjave svjedoka i tijekom vremena i praćenja medija spoznaje cjelovitu tragediju.

Domovina

Logikom istraživača nastaju njezina razmišljanja i tekstovi na kojima bi joj mogli pozavidjeti i politički analitičari u Hrvatskoj. Autorica odbacuje pojam građanskog rata u Hrvatskoj, jer osim Srbije i Crne Gore, ostale nacije u Jugoslaviji nisu nikada ratovale na tuđem tlu, a odbacuje kao uzrok i vjersku mržnju, budući da su svi političari bili komunisti-ateisti, pa vjera nije igrala nikakvu ulogu u njihovom životu, a još manje imala utjecaja na njihove političke poglede i uvjerenja.

Australski Hrvati uz rakiju, vino, kobasice, ćevape i kestenje obilježili Ivanjske krijesove

U prošlu srijedu u Hrvatskom katoličkom centru Blacktown, hrvatsku dijasporu okupio je običaj paljenja Ivanjskih krijesova, događaj koji se veže uz početak ljeta, javlja Domovina. Od pamtivijeka se obilježava 24. lipnja kada pada ljetni solsticij i ujedno je najduži dan u godini. Kasnije su se ovi narodni, nekoć poganski običaji, povezali s blagdanom rođenja sv. Ivana […]

Njezini kasniji politički komentari i analize otkrivaju da Suzanne Brooks-Pinčević ima još jedan izvanredan talent – izuzetno dobro poznaje politička kretanja, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj. Ono što rijetki strani dopisnici uočavaju, Suzanne događaje u Domovinskom ratu povezuje kao povijesne uzroke i posljedice te posebno raščlanjuje stradanje Hrvata na Bleiburgu krajem Drugog svjetskog rata, piše Domovina.