Pedro Mario Ossandón Buljević

Biskup hrvatskog podrijetla imenovan vojnim ordinarijem za Čile

30. listopada 2021. u 11:00

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Vatican News

Papa Franjo imenovao je Pedra Ossandóna Buljevića vojnim ordinarijem za Čile, premještajući ga s naslovnog sjedišta La Imperial i iz ureda pomoćnog biskupa metropolitanske nadbiskupije Santiago de Chile, prenosi hrvatska redakcija Vatican Newsa.

Sljedeći tjedan hrvatski svećenik dolazi u Cork

Od 1. do 5. studenoga 2021. godine vlč. Josip Levaković iz Dublina boravit će u hrvatskoj zajednici u Corku. Misno slavlje planirano je odmah za ponedjeljak u 19.30 sati, kada će biti svetkovina Svih svetih. Od 18.30 sati prilika je za ispovijed… “Ako bude potrebno, nastavljamo i nakon svete mise. Volio bih kada bismo od […]

Biskup Pedro Mario Ossandón Buljević Čileanac je hrvatskog podrijetla. Rođen je 16. listopada 1957. u Santiago de Chileu. Studij filozofije i teologije završio je na Papinskom katoličkom sveučilištu u Čileu. Za svećenika je zaređen 20. prosinca 1986. te je inkardiniran u Nadbiskupiji Santiago gdje je do 2006. obavljao službe župnog vikara i župnika u raznim župama.

Od 2001. do 2006. obnašao je brojne dužnosti unutar Čileanske biskupske konferencije. Od 2006. do 2008. bio je biskupski vikar za sjeverno područje Nadbiskupije Santiago i profesor na Teološkom pastoralnom institutu za Latinsku Ameriku (ITEPAL) sa sjedištem u Bogoti.

Dana 4. studenoga 2008. imenovan je pomoćnim biskupom Concepcióna, a zaređen je 12. prosinca. Imenovan je naslovnim biskupom La Imperiala i pomoćnim biskupom Santiaga de Chile 10. srpnja 2012. godine.

Hrvatska katolička misija Bielefeld slavi 50 godina postojanja

Hrvatska katolička misija Bielefeld obilježava pedeset godina postojanja. Proslava će proteći u molitvi, zahvalnosti i zajedništvu. Danas, sutra i u subotu u 18 sati trodnevnicu će u crkvi Maria Königin predvoditi vlč. David Klarić, voditelj HKM-a Kassel, vlč. Blaž Kovač, župnik u Bielefeldu i vlč. Zrinko Brković, voditelj HKM-a Dortmund. Tijekom sva tri dana moguće […]

Papa Franjo je biskupa Buljevića imenovao zatim 2018. apostolskim upraviteljem biskupije Valparaíso. Tu službu mons. Buljević je obnašao do lipnja 2021. godine.