Gradišćanski Hrvati

Biskupski vikar Željko Odobašić dobio Zlatno odličje Donje Austrije

28. prosinca 2022. u 8:18

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska redakcija ORF-a

Željezanski biskupski vikar Željko Odobašić dobio je Zlatno odličje Donje Austrije za sportske zasluge pri osnivanju svećeničke nogometne reprezentacije.

Gradišćanska Hrvatica ispekla najbolji kruh u Austriji

Gradišćanska Hrvatica Heli Milalković iz Štikaprona peče najbolji kruh u Austriji. Njezin miješani raženi kruh nagrađen je titulom “Cesar kruha 2022”, javlja Hrvatska redakcija ORF-a. Treći put zaredom ova vrijedna gospođa osvojila je glasove žirija i titulu. Na 15. ocjenjivanju kruha natjecalo se 42 kandidata iz sedam saveznih zemalja s prijavljenih više od 130 uzoraka. […]

Odličje je vlč. Odobašiću u St. Pöltenu predala zemaljska poglavarica Johanna Mikl-Leitner. U znak zahvalnosti, Odobašić je Mikl-Leitner darovao knjigu o povezanosti sporta i vjere.

Austrijska svećenička nogometna izabrana vrsta okuplja svećenike pripadnike šest naroda. Na posljednjem europskom svećeničkom nogometnom prvenstvu održanom 2020. u Pragu, Austrijanci su osvojili 12. mjesto, a godinu dana prije u Crnoj Gori 11. Zbog pandemije koronavirusa prvenstva u posljednje dvije godine nisu održana.

Željko Odobašić je glavni urednik “Glasnika” i župnik u Trajštofu i Uzlopu. Kao biskupski vikar nadležan je za hrvatski vikarijat Željezanske biskupije koji je 2019. utemeljio biskup Egidije Živković.

Zahvaljujući inicijativi gradišćanskih Hrvata, u Mošćenici podignuta prva protupotresna kuća

Samo tri mjeseca nakon potpisivanja ugovora o gradnji, prva kuća iz projekta „Krov za Hrvatsku“ podignuta je u Mošćenici. Riječ je o pomoći koju je pokrenula Željezanska biskupija i biskup Egidije Živković, a provodi se u suradnji s Udrugom gradišćanskih Hrvata „HRVAT S.A.M.“, Caritasom Sisačke biskupije, Austrijskom biskupijskom konferencijom, zemaljskim vladama svih devet austrijskih pokrajina […]

Gradišćanski Hrvati, njih između 35 tisuća i 40 tisuća, žive na području triju država: Austrije, Mađarske i Slovačke. Većina ih je u Austriji, u Gradišću i Beču, u Mađarskoj žive u biskupijama Jurskoj i Sambotelskoj, a u Slovačkoj u Bratislavskoj nadbiskupiji.