Štikapron

Gradišćanska Hrvatica ispekla najbolji kruh u Austriji

28. ožujka 2022. u 0:01

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska redakcija ORF-a

Gradišćanska Hrvatica Heli Milalković iz Štikaprona peče najbolji kruh u Austriji. Njezin miješani raženi kruh nagrađen je titulom “Cesar kruha 2022”, javlja Hrvatska redakcija ORF-a.

Zahvaljujući inicijativi gradišćanskih Hrvata, u Mošćenici podignuta prva protupotresna kuća

Samo tri mjeseca nakon potpisivanja ugovora o gradnji, prva kuća iz projekta „Krov za Hrvatsku“ podignuta je u Mošćenici. Riječ je o pomoći koju je pokrenula Željezanska biskupija i biskup Egidije Živković, a provodi se u suradnji s Udrugom gradišćanskih Hrvata „HRVAT S.A.M.“, Caritasom Sisačke biskupije, Austrijskom biskupijskom konferencijom, zemaljskim vladama svih devet austrijskih pokrajina […]

Treći put zaredom ova vrijedna gospođa osvojila je glasove žirija i titulu. Na 15. ocjenjivanju kruha natjecalo se 42 kandidata iz sedam saveznih zemalja s prijavljenih više od 130 uzoraka.

Uz glavnu titulu za klasični domaći kruh, Heli Milalković osvojila je još tri medalje: i to za čisti raženi kruh, kruh s bučinim košticama i kruh sa slaninom.

Gradišćanski Hrvati obilježili 450. godišnjicu doseljavanja u Novo Selo

U Novom Selu u nedjelju je proslavljena 450. obljetnica doseljavanja Hrvata u to selo i regiju. Tom prigodom je Društvo za muzej i kulturu pozvalo na malu zabavu u četiri seoska vrta. Nastupile su domaće skupine: Hatsko kolo, Pelikani i Basbaritenori, javlja Hrvatska redakcija ORF televizije. Jubilej su zapravo namjeravali proslaviti prošle godine, ali to […]

Heli Milalković vlasnica je 45 hektara velikog seoskog gospodarstva. Prije deset godina počela je s prodajom vlastitih proizvoda, a svoja iskustva dijeli i putem seminara.