Stuttgart

Bolji položaj hrvatske nastave u Baden-Württembergu

24. svibnja 2022. u 0:01

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska nastava u SR Njemačkoj - Koordinacija Stuttgart

U Centru hrvatske nastave u Stuttgartu održan je sastanak koordinatora hrvatske nastave s predstavnicima Generalnoga konzulata Republike Hrvatske u Stuttgartu, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Središnjega državnoga ureda za Hrvate izvan RH.

Hrvatska nastava u Baden-Württembergu obilježila tri desetljeća rada: Brojke pokazuju da je nastava materinjeg jezika u krizi

Hrvatska nastava u Baden-Württembergu svečanom je proslavom i glazbeno-scenskim programom u dvorani Kursaal u Bad Cannstattu obilježila 30 godina kontinuiranog rada. Suradnja je ključna “Proteklih je 30 godina hrvatska nastava bila jedan od stupova očuvanja hrvatskog jezika i identiteta najmlađeg naraštaja Hrvata koji žive u Baden-Württembergu. Iz godine u godinu to postaje sve teži i […]

Susretu su prisustvovali: Ivan Sablić, generalni konzul, Držislav Ujević, odgovorni za suradnju Konzulata s hrvatskom nastavom, Estera Šimić, viša stručna savjetnica za hrvatsku nastavu u inozemstvu, Milan Bošnjak, savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu, Croatiana Gregurić, savjetnica s posebnim položajem za pitanja hrvatskog iseljeništva/dijaspore, Antonija Pavlović, koordinatorica Koordinacije Mannheim, Matko Đevoić, koordinator Koordinacije Ulm, Martina Bertić, koordinatorica Koordinacije Hamburg i Ivana Nosić, koordinatorica Koordinacije Stuttgart i voditeljica Centra hrvatske nastave.

Koordinatori su predstavili brojne postignute rezultate u hrvatskoj nastavi u tekućoj školskoj godini te iznijeli pregled ostvarenih projekata i bogate ponude izvannastavnih aktivnosti u Centru.

Potpisan sporazum o suradnji oko izrade kurikuluma za Hrvate u BiH

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja potpisan je Sporazum o suradnji oko izrade Prijedloga kurikuluma i njegove primjene u školama s nastavnim planom i programom na hrvatskom jeziku u Bosni i Hercegovini. Dario Magdić, zamjenik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda, zahvalio je ministru Radovanu Fuchsu, kao i čelnicima ključnih obrazovnih institucija u Republici Hrvatskoj na spremnosti […]

Istaknuto je i proširenje suradnje s Konzulatom na ispitima certificiranja hrvatskoga jezika, koji bi od sljedeće godine trebali obuhvatiti dvije jezične razine: A2 i B1, a posebno je naglašena potreba i mogućnost da Centar hrvatske nastave postane referentno mjesto za certificiranje i učenje hrvatskoga kao stranoga jezika na području cijele SR Njemačke.

Pozornost je bila usmjerena i na projekte planirane za narednu školsku godinu: predstavnici Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske istaknuli su spremnost za suradnju i sufinanciranje projekata vezanih uz promidžbu hrvatskoga jezika i kulture u trima koordinacijama te naveli primjere dosadašnje uspješne suradnje na tom području u cijelom svijetu. Naglasili su kako upravo hrvatsku nastavu u Baden-Württembergu vide kao jednoga od budućih nositelja projekta „Korijeni“, kojim bi se radilo na povezivanju najmlađeg naraštaja iz dijaspore s domovinom i omogućio besplatan boravak učenika hrvatske nastave u ljetnima kampovima u Hrvatskoj, u kojima bi uz bogat program imali priliku intenzivno učiti hrvatski jezik i kulturu.

Slavonsko jutro: Mladi Hrvati učili pripremati langošice, kušali kulen, kifle, pogačice sa čvarcima…

U Centru hrvatske nastave u subotu je održano prvo Slavonsko jutro za učenike hrvatske nastave, na kojemu su sudjelovala djeca svih uzrasta iz brojnih nastavnih mjesta diljem Baden-Württemberga. Učenici iz Pforzheima predstavili su Slavoniju i njezine znamenitosti i posebnosti te izveli kratak umjetnički program u tradicionalnim nošnjama. Nakon toga posjetitelji su sudjelovali u gastroradionici te […]

Brojni izneseni primjeri i zaključci sastanka pokazatelj su snažne volje svih sudionika za djelovanjem kako bi se osnažio položaj hrvatske nastave u Baden-Württembergu te kako bi se umrežavanjem različitih tijela, institucija i pojedinaca ostvarile pretpostavke za stvaranje što je moguće bogatije ponude koja bi privukla djecu i mlade.