Hrvati izvan Hrvatske

Brojke koje puno toga govore! U Münchenu krizmano čak 217 mladića i djevojaka!

18. svibnja 2023. u 9:17

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Željko Nedić/Hrvatska katolička župa München

Hrvatska katolička župa München proslavila je u prošlu subotu svetu krizmu. Za tu prigodu iz Hrvatske je došao mons. Želimir Puljić, apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije koji je u crkvi St. Mihael predslavio svečano euharistijsko slavlje i podijelio sakrament svete potvrde za 217 mladića i djevojaka.

U Münchenu djeluje najbrojnija hrvatska župa u dijaspori. Svake nedjelje na deset misa okupi čak 6000 vjernika

Predstavljamo Hrvatsku katoličku župu München, domaćina sljedeće Krunice Hrvata svega svijeta koja je na rasporedu u subotu, 25. ožujka. Nakon Drugog svjetskog rata organizirane pastve za Hrvate u zemljama zapadne Europe nije bilo. Ono malo svećenika toga vremena vezalo se uz izbjegličke logore u Austriji, Njemačkoj i Italiji. Hrvate katolike u Münchenu prvi je počeo […]

U koncelebraciji su uz nadbiskupa bili fra Petar Klapež, župnik HKŽ-a München, fra Ivan Vuletić, dušobrižnik u župi te don Darko Poljak, svećenik šibenske biskupije. Svečano slavlje započelo je procesijom kroz crkvu te pozdravom i željom dobrodošlice ocu nadbiskupu.

Željko Nedić/Hrvatska katolička župa München

Kroz proteklu vjeronaučnu godinu krizmanike su za ovaj veliki događaj pripremali vjeroučitelji fra Edvard Sokol, fra Slaven Čeko i pastoralna suradnica Anamarija Andrijević. Kroz čitanja, molitvu i pjesmu mladi su krizmanici aktivno sudjelovali u misnom slavlju. Pjevanjem su slavlju doprinijeli i članovi mješovitog župnog zbora i orkestra mladih HKM-a München pod ravnanjem s. Nikoline Bilić.

Željko Nedić/Hrvatska katolička župa München
Željko Nedić/Hrvatska katolička župa München

Propovjednik je u svom obraćanju ovogodišnjim krizmanicima najprije zahvalio roditeljima, katehetama i kumovima što su ih pratili riječima i primjerom da mogu primiti sakrament potvrde. Čestitao je zajednici vjernika što se već sedam i pol desetljeća okupljaju u misijskim centrima slaviti euharistiju.

Veličanstveni duhovni koncert Alana Hržice u Münchenu: Svi smo te večeri osjećali posebnu radost i zajedništvo

U prošlu subotu u monumentalnoj crkvi sv. Pavla u Münchenu održan je duhovni koncert koji je predvodio Alan Hržica sa svojim slavljeničkim timom. Više od tisuću Hrvata prisustvovalo je dvosatnoj večeri slavljenja. Pod vodstvom Duha Svetoga zajedničkim snagama sa svojim sinovima, koji su prvi put uz njega nastupili, Hržica je donio Krista u srca prisutnih […]

Na kraju svečanog slavlja župnik fra Petar Klapež zahvalio je najprije dragom Bogu što nam je podario veliki broj krizmanika, ocu nadbiskupu na njegovoj spremnosti da s nama slavi sakrament svete potvrde, roditeljima, kumovima, vjeroučiteljima, ministrantima, članovima župnog vijeća, crkvenom zboru, orkestru mladih, članovima folklorne skupine fra Andrija Kačić Miošić te svima koji su na bilo koji način sudjelovali i pomogli da ovo slavlje svete krizme bude što ljepše.

s. Nikolina Bilić

Željko Nedić/Hrvatska katolička župa München