Duga nad zavičajem

Budimpešta: Sjećanje na Marka Dekića

28. travnja 2022. u 10:26

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Mađarskoj

U Galeriji Hegyvidék u organizaciji Hrvatske samouprave Budimpešte i Hrvatske samouprave XII. okruga Budimpešte, održana je glazbeno-pjesnička večer u sklopu koje je predstavljena nova zvučna knjiga pjesama Marka Dekića “Duga nad zavičajem”, objavljena povodom godišnjice smrti istaknutoga hrvatskog pjesnika i novinara iz Mađarske.

Viktor Orban dodijelio priznanje uglednom Hrvatu u Mađarskoj

U povodu Dana narodnosti koji se svake godine obilježava 18. prosinca, predsjednik mađarske Vlade Viktor Orbán zaslužnim pojedincima i organizacijama dodijelio je javno priznanje „Nagrada za narodnosti”. Ovo javno priznanje za 2021. godinu primilo je osmero pojedinaca i pet organizacija, među kojima je i Živko Mandić, hrvatski narodnosni pisac i pedagog, javlja Hrvatski glasnik. Spomenuto […]

Dramski umjetnik Stipan Đurić, ujedno i predsjednik Hrvatske samouprave Budimpešte i XII. okruga, nadahnuto je recitirao Dekićeve stihove koji govore o njegovu voljenom rodnom selu Santovu, žitnim poljima Bačke, ljubavi prema materinskom jeziku, plesu i običajima koji se i danas brižljivo njeguju u tim krajevima, javlja Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Mađarskoj.

Glazbenu pratnju ponudili su santovački harmonikaš Zoran Barić i gitarist Szabolcs Északi. Uz tridesetak prisutnih, program su popratili i dr. sc. Mladen Andrlić, veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj i Melinda Adam, voditeljica ureda Veleposlanstva Republike Hrvatske u Mađarskoj.