Živku Mandiću

Viktor Orban dodijelio priznanje uglednom Hrvatu u Mađarskoj

20. prosinca 2021. u 5:21

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatski glasnik

U povodu Dana narodnosti koji se svake godine obilježava 18. prosinca, predsjednik mađarske Vlade Viktor Orbán zaslužnim pojedincima i organizacijama dodijelio je javno priznanje „Nagrada za narodnosti”.

Podignut spomenik biskupu Ivanu Antunoviću. Državni tajnik Milas pružio potporu Hrvatima u Mađarskoj

Hrvati u Mađarskoj, u bačkom mjestu Baja, podigli su spomenik biskupu i narodnom preporoditelju Ivanu Antunoviću. Svečanosti je prisustvovao i đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit mons. Đuro Hranić koji je predvodio i misno slavlje u tamošnjoj crkvi. U ime Republike Hrvatske prisutnima se obratio i državni tajnik Zvonko Milas… “Pozivam vas na zajedništvo i potičem da […]

Ovo javno priznanje za 2021. godinu primilo je osmero pojedinaca i pet organizacija, među kojima je i Živko Mandić, hrvatski narodnosni pisac i pedagog, javlja Hrvatski glasnik.

Spomenuto priznanje dodjeljuje se osobama, udrugama i narodnosnim samoupravama za uzoran rad u području narodnosnog društvenog života, obrazovanja, kulture, vjere, znanosti, priopćavanja i samostalnih gospodarskih aktivnosti.

Od hercegovačkog djeteta siromašne sudbine do čovjeka godine u Hrvatskoj i Mađarskoj

Sigurno je mnoge od nas koji poznajemo ing. prof. dr. Zvonimira Marića, vrhunskog stručnjaka u građevinarstvu, posebno u mostogradnji, obradovala vijest o nagradi za životno djelo, najprije u Mađarskoj, a zatim i u Hrvatskoj, koju je taj neumorni čovjek neupitno zaslužio. Poznajem i sjećam se dobro Zvonka iz osmogodišnje škole u Posušju. Bijasmo u istom […]

Kako se navodi u obrazloženju, Živko Mandić je hrvatski narodnosni pisac, učitelj, istraživač, urednik knjiga, jezični lektor… Diplomirao je 1973. godine. I danas aktivno radi i podučava jezik u Domu umjetnosti u Mohaču. Urednik je književnih, povijesnih, etnografskih izdanja, udžbenika i tjednika. U cilju očuvanja hrvatskog jezika i običaja obavlja brojna istraživanja, među ostalima istražuje i sakuplja rukopise hrvatske književnosti iz 19. stoljeća. Od 2000. do 2020. godine bio je jezični lektor u “Hrvatskom glasniku”, tjedniku Hrvata u Mađarskoj.