Kapitul

Chicago: fra Marko Puljić izabran za kustosa!

26. svibnja 2022. u 9:49

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska franjevačka kustodija Svete Obitelji

Na kapitulu Hrvatske franjevačke kustodije Svete Obitelji koji se održava u Chicagu od 23. do 26. svibnja 2022., izabrana je nova uprava Kustodije. Kustosom je imenovan fra Marko Puljić, a za savjetnike Kustodije izabrani su: fra Nikola Pašalić, fra Ivica Majstorović, fra Stipe Renić i fra Antonio Musa.

Fra Jozo Grbeš izabran za provincijala hercegovačkih franjevaca!

Na redovnom kapitulu koji se održava od 25. do 28. travnja 2022. u samostanu sv. Petra i Pavla u Mostaru, izabran je novi provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije. Voljom svoje redovničke subraće novi provincijal je fra Jozo Grbeš, dosadašnji kustos Hrvatske franjevačke Kustodije Svete Obitelji za Ameriku i Kanadu koja je dio […]

Predsjedatelj kapitula, fra Jozo Grbeš, provincijalni ministar Hercegovačke provincije Uznesenja BDM na nebo i dosadašnji kustos, nakon što je dobio suglasnost članova uprave Provincije, uveo je novoizabranu upravu Kustodije u službu.

Hrvatska franjevačka kustodija Svete Obitelji
Hrvatska franjevačka kustodija Svete Obitelji

Novi kustos fra Marko Puljić rođen je 3. listopada 1954. godine u Vranjevićima u Hercegovini. U rodnom mjestu završio je osnovnu školu, a Franjevačku klasičnu gimnaziju u Splitu.

Franjevcem je postao 1973. u franjevačkom samostanu na Humcu. Filozofsko-teološke znanosti studirao je u Sarajevu i Augsburgu, gdje je diplomirao i zaređen za svećenika 9. kolovoza 1981. godine.

U domovini je djelovao na župi Sv. Petra i Pavla u Mostaru (1981. – 1983.). Dana 23. ožujka 1983. došao je u Sjedinjene Američke Države gdje je imenovan župnim pomoćnikom u župi Sv. Ćirila i Metoda u New Yorku i tamo je ostao do 1989.

New York, 1993. fra Ante Ivanković, fra Jozo Grbeš i fra Mile Vlašić zaređeni za svećenike

Dan 7. veljače 1993. godine proslavljen je vrlo svečano u newyorškoj hrvatskoj crkvi – slavila se 33. obljetnica prelaska u vječnost velikana hrvatske Crkve kardinala Alojzija Stepinca i svećeničko ređenje trojice mladih fratara, članova Hrvatske franjevačke provincije sa sjedištem u Mostaru: fra Ante Ivankovića, fra Joze Grbeša i fra Mile Vlašića. Njih trojica su završili […]

Nakon New Yorka otišao je za župnika u Milwaukee, a pet godina kasnije, 1994., za župnika u New York. Od rujna 2000. do srpnja 2001. godine bio je župnik župe sv. Lucije u Troyu.

Hrvatska franjevačka kustodija Svete Obitelji

U srpnju 2001. godine fra Marko je izabran za kustosa Franjevačke kustodije i tu dužnost obnašao je do 2009. Obnašao je i službu savjetnika Kustodije u četiri navrata (od 1988. do 1997. i od 2000. do 2001.), a uređivao je i Franjevački vjesnik. Od 2009. godine bio je župnik Hrvatskog franjevačkog središta “Kraljice mira” u Norvalu.