Mostar

Fra Jozo Grbeš izabran za provincijala hercegovačkih franjevaca!

26. travnja 2022. u 16:15

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatski etnički institut

Na redovnom kapitulu koji se održava od 25. do 28. travnja 2022. u samostanu sv. Petra i Pavla u Mostaru, izabran je novi provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Poznato mjesto održavanja sljedećeg Mladifesta!

Sljedeći Mladifest – Susret hrvatske katoličke mladeži Amerike i Kanade održat će se u hrvatskoj župi sv. Ante u Los Angelesu, objavljeno je danas na službenim stranicama Hrvatske katoličke mladeži Sjeverne Amerike. Nakon što je protekli Mladifest održan u hrvatskoj župi sv. Jeronima u Chicagu, ovaj godišnji susret seli na zapadnu obalu američkog kontinenta, u […]

Voljom svoje redovničke subraće novi provincijal je fra Jozo Grbeš, dosadašnji kustos Hrvatske franjevačke Kustodije Svete Obitelji za Ameriku i Kanadu koja je dio Provincije hercegovačkih franjevaca. Na kapitulu je osim provincijala izabrana i uprava Provincije u sljedećem sastavu:

fra Jozo Grbeš, provincijal
fra Miro Šego, vikar provincije
fra Mladen Vukšić, definitor
fra Danko Perutina, definitor
fra Ante Bekavac, definitor
fra Josip Vlašić, definitor
fra Slaven Brekalo, definitor

franjevci.info

Fra Jozo Grbeš rođen je 1966. godine u selu Kovačevo Polje u Rami, BiH, odakle je kao dijete s obitelji preselio u Pleternicu kod Požege. Tamo je završio osnovnu i srednju školu, a u Franjevački red stupio je 1986. na Humcu, u Provinciji hercegovačkih franjevaca.

Studirao je teologiju u Sarajevu, Canterburyju i Londonu, gdje je i diplomirao 1992. godine. Iz Londona je otišao u Hrvatsku franjevačku kustodiju Svete Obitelji za Ameriku i Kanadu.

Sjećanja Stanka Šušnjare: ‘Partizani mi nisu dopustili da odem na očev grob’

Stanko Šušnjara rođen je 3. studenog 1934. u dalmatinskom (patničkom) mjestu Vrpolje. Otac mu je Filip Šušnjara (rođ. 1911./Vrpolje) i majka Matija rođ. Voloder (rođ. 1911./Tijarici). U obitelji od troje djece Stanko je najstariji, a ima i dvije sestre: Anđu ud. Tokić (1937.) i Milu ud. Peša (1940.). Sjećanje na rano djetinjstvo Prvi dani moga […]

Za svećenika je zaređen 1993. godine u hrvatskoj župi sv. Ćirila i Metoda u New Yorku, gdje je započeo pastoralno djelovati kao župni pomoćnik. Uz rad na župi stekao je na Sveučilištu St. John’s u New Yorku i zvanje magistra teologije.

Godine 1996. otišao je u Župu sv. Jeronima u Chicagu gdje je prvo djelovao kao župni pomoćnik, a zatim 13 godina kao župnik. Godine 2012. izabran je za kustosa, poglavara hrvatskih franjevaca u Americi i Kanadi. U Kustodiji je obnašao brojne odgovorne službe: župni vikar, župnik, vijećnik kustodije, gvardijan, ravnatelj Hrvatskog etničkog instituta, odgojitelj bogoslova…

Hrvatski etnički institut

Voljom svoje redovničke subraće fra Jozo je u utorak izabran za novog provincijala Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Fra Jozo je bio i glavni pokretač oživljavanja izdavačke djelatnosti Hrvatskog etničkog instituta u Chicagu, čiji je plod i naš portal Dijaspora.hr.

Dobro došli na portal dijaspora.hr, mjesto daljina i dobrih ljudi

Dijaspora je riječ koja je prečesto označavala daljine, izgubljene ljude ili zabranjene živote. Ali dijaspora je zapravo knjiga života mnogih naraštaja na svim kontinentima. Knjiga imena, ideja, događaja i pokreta koji su ispisali najmoćnije stranice povijesti nekih drugih zemalja, ali i povijesti borbe za svoje ime. Naraštaji ljudi koji su došli iz daleke, velikom dijelom […]

Našem dragome fra Jozi želimo Božji blagoslov i uspjeh u radu na Njivi Gospodnjoj Hercegovačke franjevačke provincije.

franjevci.info