Zagreb

Članovi folklorne skupine iz Zapadne Australije na susretu s predsjednikom

5. srpnja 2024. u 9:45

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske/Dario Andrišek

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović ugostio je članove Hrvatske folklorne grupe Zagreb iz Zapadne Australije koji od 1. do 14. srpnja borave u Hrvatskoj na turneji pod nazivom „To je zemlja dide mog i oca mog“.

Predsjednik Milanović odlikovao najtrofejnijeg trenera u povijesti američkog nogometa

Predsjednik Republike Zoran Milanović odlikovao je Redom Danice hrvatske s likom Franje Bučara Williama Stephena Belichicka, najtrofejnijeg trenera u povijesti američkog nogometa. Belichick je odlikovan za osobite zasluge u promicanju ugleda i interesa Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama tijekom višegodišnje iznimne sportske karijere. Predsjednik Milanović uručio je odlikovanje Belichicku u petak u Uredu Predsjednika […]

Ova folklorna skupina nastupat će u Zagrebu, Vukovaru, Đakovu, Korčuli i Splitu. Na turneji sudjeluje 70 članova koji će se pjesmom i plesom predstaviti hrvatskoj javnosti.

Ova skupina djeluju pri Hrvatskom centru Zapadne Australije u North Fremantleu, predgrađu Pertha, koji ima snažnu i aktivnu hrvatsku zajednicu. Aktivna je od 1955. godine, a danas ima preko 90 plesača u dobi od pet do 55 godina koji, nastupajući na velikim proslavama unutar hrvatske zajednice, predstavljaju hrvatski identitet i kulturu široj australskoj javnosti. Izvode plesove iz Slavonije, Baranje, Like, Međimurja, Prigorja, Posavine, Hvara i Korčule.

Nadalje, istaknuli su kako grupa pjesmom i plesom čuva hrvatski jezik, kulturu i bogatstvo hrvatske baštine te da prenoseći je mlađim naraštajima i potomcima hrvatskih iseljenika stvaraju temelje za očuvanje veza s hrvatskom domovinom.

Ured predsjednika Republike Hrvatske/Dario Andrišek

U organizaciji hrvatske turneje pomogla im je i Hrvatska matica iseljenika u okviru svoje suradnje s iseljenicima, a novčanom donacijom turneju je podržao i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Predsjednik Milanović dodijelio Povelju Republike Hrvatske ACAP-u: Možda nismo nužno sanjari, ali ciljamo visoko. I trebamo…

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, sa suprugom prof. dr. sc. Sanjom Musić Milanović, sudjelovao je na svečanoj večeri u organizaciji Udruženja hrvatsko-američkih stručnjaka. Na svečanosti je predsjednik Milanović dodijelio Povelju Republike Hrvatske Udruženju hrvatsko-američkih stručnjaka. Ista je dodijeljena za razvoj međunarodne mreže stručnjaka hrvatskog podrijetla u iseljeništvu i osobitom doprinosu njihovom međusobnom povezivanju te povezivanju […]

Osim plesača i plesačica Hrvatske folklorne grupe Zagreb iz Zapadne Australije te članova uprave Kluba, na susretu s predsjednikom Milanovićem bio je i Zoran Šangut, konzul Republike Hrvatske u Perthu.

Ured predsjednika Republike Hrvatske/Dario Andrišek