Stepinčevo

Cleveland: Nasljedovanje Krista nema alternative

16. veljače 2022. u 15:49

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: IKA

Hrvatska katolička zajednica u Clevelandu, u nedjelju je svečanim euharistijskim slavljem u župnoj crkvi Svetoga Pavla, proslavila blagdan suzaštitnika blaženog Alojzija Stepinca, piše IKA.

Najbrojnija hrvatska župa u inozemstvu proslavila Stepinčevo

Vjernici iz Hrvatske katoličke župe München proslavili su svetkovinu svojeg nebeskog zaštitnika – bl. Alojzija Stepinca, biskupa i mučenika. Euharistijsko slavlje u nedjelju je predvodio apostolski nuncij u SR Njemačkoj nadbiskup Nikola Eterović, javlja IKA. Za ovu veliku svetkovinu župljani su se pripravljali duhovnom obnovom od 10. do 12. veljače s temom „Stepinac – hrvatski […]

Dvije mise na taj značajni dan za hrvatsku zajednicu predvodio je i propovijedao don Ivan Bodrožić, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

Don Ivan je u homiliji istaknuo kako je blaženi Alojzije Stepinac jedan od najvećih sinova hrvatskog naroda, ne samo u novijoj povijesti, nego u cijeloj njegovoj povijesti.

“Blaženik je bio istinska veličina i vertikala zato što je bio potpuno suobličen svojem Učitelju i Gospodinu Isusu Kristu, te je kao takav mogao i prihvatiti breme koje mu je u teškim vremenima povjerila Božja providnost. Kardinal Stepinac uvijek je svjedočio svojem narodu kako nasljedovanje Krista nema alternative, te da je to jedini put kojim treba hoditi, ne okrećući se nazad, niti skrećući s puta ni desno ni lijevo”, napomenuo je don Ivan.

Kardinal Stepinac okupio Hrvate u Buenos Airesu: On je simbol i vas koji ste morali napustiti vlastitu domovinu

U hrvatskoj zajednici na Teharu u Buenos Airesu, u nedjelju je proslavljen blagdan bl. Alojzija Stepinca. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je fra Ivan Sesar, generalni vizitator Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri, u zajedništvu s fra Josipom Peranićem, voditeljem misije, fra Bojanom Rizvanom, definitorom i tajnikom vizitatora i Provincije sv. Jeronima, te fra […]

S jedne je strane sa Zapada prodirala ideologija nadčovjeka, a s druge strane s Istoka ideologija savršenog društva, rekao je don Ivan i primijetio: „I jedna i druga zagovarale su svoja ostvarenja svjesno isključujući Boga, te su bile velika obmana koju je blaženi Alojzije s velikom jasnoćom i preciznošću raskrinkao. Zato je kao Božji čovjek i nama danas poticaj da odbacimo iste napasti i iskušenja u kojima se nalazi i današnje zapadno društvo koje zagovara stvaranje savršenoga društva bez Boga, kao i savršenoga čovjeka kojemu ne trebaju Božji zakoni i odredbe“.

Nakon svečane proslave u župnoj crkvi Svetoga Pavla slavlje se nastavilo prigodnim programom i svečanim ručkom u „Hrvatskom nacionalnom domu Blaženi Alojzije Stepinac” gdje je don Ivan Bodrožić održao govor u kojem je posebno istaknuo kreposti blaženikova srca koje bi trebale našem hrvatskom narodu biti znak i putokaz u ovim kriznim vremenima.

‘Ponosni smo na svog sunarodnjaka koji je bio stup Crkve, moralna veličina i svjedok vremena’

Hrvatska katolička misija Essen proslavila je u subotu i nedjelju blagdan bl. Alojzija Stepinca. Središte događaja bilo je sveto misno slavlje koje je predvodio župnik Ivan Cestar. Prije početka sv. misa, svečano je u procesiji prema oltaru nošena slika blaženog Alojzija… “Djeca i mladi misije obučeni u hrvatske narodne nošnje još su više i vizualno […]

U programu su recitacijama, pjevanjem, plesom i sviranjem sudjelovali djeca i mladi iz vjeronaučnih skupina „Škole hrvatskoga jezika Alojzije Stepinac“ i tamburaškog orkestra Zagreb junior tamburica.