Jubilarna godina

Najbrojnija hrvatska župa u inozemstvu proslavila Stepinčevo

16. veljače 2022. u 15:39

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: HKŽ MÜNCHEN

Vjernici iz Hrvatske katoličke župe München proslavili su svetkovinu svojeg nebeskog zaštitnika – bl. Alojzija Stepinca, biskupa i mučenika. Euharistijsko slavlje u nedjelju je predvodio apostolski nuncij u SR Njemačkoj nadbiskup Nikola Eterović, javlja IKA.

‘Ponosni smo na svog sunarodnjaka koji je bio stup Crkve, moralna veličina i svjedok vremena’

Hrvatska katolička misija Essen proslavila je u subotu i nedjelju blagdan bl. Alojzija Stepinca. Središte događaja bilo je sveto misno slavlje koje je predvodio župnik Ivan Cestar. Prije početka sv. misa, svečano je u procesiji prema oltaru nošena slika blaženog Alojzija… “Djeca i mladi misije obučeni u hrvatske narodne nošnje još su više i vizualno […]

Za ovu veliku svetkovinu župljani su se pripravljali duhovnom obnovom od 10. do 12. veljače s temom „Stepinac – hrvatski mučenik i svjedok istinske savjesti“, koju je predvodio fra Šimun Markulin, član Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja i asistent na Katedri moralnog bogoslovlja Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Duhovna obnova održana je u münchenskoj crkvi Sv. Pavla, a teme su bile: 1. Stepinac – svjedok istinske savjesti; 2. Stepinac – Marijin štovatelj; 3. Stepinac – hrvatski mučenik. Tijekom duhovne obnove ispovijedali su svećenici iz HKŽ-a München: župnik fra Petar Klapež, fra Jozo Župić, fra Marinko Vukman, fra Eduard Sokol i fra Slaven Čeko. Uz pridržavanje protupandemijskih mjera (3G), dnevno je na duhovnoj obnovi sudjelovalo oko 200 vjernika.

Stepinčevo proslavljeno u Nici i Stuttgartu, u nadi da će misija uskoro dobiti i svog voditelja

Blagdan bl. Alojzija Stepinca proslavljen je proteklog vikenda i među hrvatskim vjernicima u Nici i Stuttgartu… Nica Ovaj veliki blagdan proslavljen je u subotu 12. veljače u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Nici. Događaj je okupio stotinjak župljana s cijele Azurne obale. Ovogodišnji predvoditelj sv. mise i prigodne propovijedi bio je vlč. Damir Kunić, mladomisnik Sisačke […]

Na svetkovinu Stepinčeva na teritoriju najbrojnije hrvatske katoličke župe u inozemstvu, koja okuplja više od 60 tisuća vjernika, slavljeno je 11 misa. Središnje slavlje predvodio je nuncij Eterović u crkvi Sv. Mihaela u srcu glavnoga bavarskog grada. S nadbiskupom su koncelebrirali župnik fra Petar i fra Dario Mican, TOR. Đakonirao je Ivica Visković. Liturgijsko pjevanje animirali su članovi mješovitoga pjevačkog zbora pod vodstvom s. Nikoline Bilić, a liturgijska čitanja čitali su mladi u narodnim nošnjama.

Uz župljane, na misnom slavlju bio je i Vladimir Duvnjak, generalni konzul Republike Hrvatske u Münchenu. Na tom je misnom slavlju – uz pridržavanje protupandemijskih mjera (3G) – sudjelovalo oko 400 vjernika. Na kraju se okupljenoj zajednici obratio župnik fra Petar, osobito zahvalivši nunciju Eteroviću za blizinu koju je iskazao HKŽ-u München i franjevcima Provincije Presvetog Otkupitelja koji djeluju u toj župi.

Kardinal Stepinac okupio Hrvate u Buenos Airesu: On je simbol i vas koji ste morali napustiti vlastitu domovinu

U hrvatskoj zajednici na Teharu u Buenos Airesu, u nedjelju je proslavljen blagdan bl. Alojzija Stepinca. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je fra Ivan Sesar, generalni vizitator Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri, u zajedništvu s fra Josipom Peranićem, voditeljem misije, fra Bojanom Rizvanom, definitorom i tajnikom vizitatora i Provincije sv. Jeronima, te fra […]

Hrvatska katolička župa München obilježava 75. obljetnicu osnutka (1948. – 2023.). Upravo je nuncij Eterović pod misnim slavljem u crkvi Sv. Mihaela – otvorio godinu proslave te visoke obljetnice, a što će tijekom narednih 12 mjeseci biti obilježeno različitim događanjima u HKŽ-u München. Središnje i zaključno slavlje u jubilarnoj godini bit će na Stepinčevo 2023.