Hrvatska zajednica u Srbiji

Cro-Fond u mjesec dana prikupio 100 tisuća kuna

7. veljače 2021. u 10:13

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: HKoV

U jednomjesečnoj akciji, koju je pokrenula Fondacija “Cro-Fond” za pomoć stradalima u potresu u Sisačko-moslavačkoj županiji, prikupljeno je 1.594.634,00 dinara. Sudjelovalo je više od tisuću pojedinaca i 40 organizacija, kao i sve profesionalne institucije hrvatske zajednice.

Hrvati iz Luzerna prikupili više od milijun kuna

Hrvati u švicarskom gradu Luzernu odmah su nakon razornog potresa na Banovini počeli s prikupljanjem potrepština i sredstava za pomoć stradalom stanovništvu. U akciji koju je pokrenuo NK Croatia Luzern prikupljene su materijalne potrepštine koje su dostavljene potrebitima u Petrinji i Hrvatskoj Kostajnici. Klub je od svojih članova i prijatelja prikupio i iznos od 20 […]

Inicijativu su podržale gotovo sve lokalne hrvatske zajednice – od Banata (Zrenjanin, Starčevo i Opovo), preko Srijema (Petrovaradin, Surčin, Zemun, Golubinci, Srijemska Mitrovica) do Hrvata iz Bačke (Subotica, Sombor, Tavankut, Đurđin, Monoštor).

“Odaziv onih koji su podržali akciju bio je i više nego dobar, a prikupljena novčana sredstva su iznad očekivanja. Uspješnosti akcije pridonosi i činjenica kako je riječ o prvoj akciji prikupljanja novčanih sredstava za potrebite organiziranoj unutar institucija hrvatske zajednice. Pokazali smo snagu zajedništva, a posebno nas raduje što se ona nastavlja i u suradnji s Caritasom Srbije s kojim ćemo prikupljena sredstva isporučiti stradalima”, izjavila je Jasna Vojnić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji.

“Istaknuo bih dvije činjenice. Prvu, velika samoinicijativnost pripadnika zajednice i vodećih ljudi iz hrvatskih udruga u prikupljanju pomoći dokaz je raširene solidarnosti među Hrvatima u Vojvodini sa stradalima u potresu. I drugu, hrvatska je zajednica u Srbiji kako institucionalno tako i organizacijski u tolikoj mjeri razvijena da i ovako složene aktivnosti može uspješno realizirati”, zaključio je predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov.

Vjernici iz Subotice skupili 40 tisuća eura. Evo kako im se biskup zahvalio

Subotički biskup Slavko Večerin uputio je svećenicima, redovništvu i vjernicima svoje biskupije zahvalu za prikupljenu materijalnu pomoć namijenjenju stanovnicima potresom pogođenih krajeva u Hrvatskoj. “Svojim okružnim pismom od 30. prosinca uputio sam vam poziv da u nedjelju 10. siječnja 2021. molitvom i novčanim prilogom priteknete u pomoć teško stradalima u nedavnom potresu u Petrinji, Glini, […]

Zaključno s jučerašnjim danom, prikupljena financijska sredstva, uplaćena na račun Fondacije “Cro-Fond”, bit će danas uplaćena Caritasu Srbije te isporučena stradalima.