Pomoć Banovini

Hrvati iz Luzerna prikupili više od milijun kuna

6. veljače 2021. u 13:31

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: MORH/T. Brandt

Hrvati u švicarskom gradu Luzernu odmah su nakon razornog potresa na Banovini počeli s prikupljanjem potrepština i sredstava za pomoć stradalom stanovništvu.

Luksemburški Hrvati pomažu potresom pogođenom području

Luksemburški Hrvati uputili su dvije tone raznih prehrambenih artikala, radne odjeće i obuće, grijalica te sanitetskog materijala obiteljima koje žive u potresom porušenom glinskom i petrinjskom kraju, te 7000 eura dječjem odjelu sisačke bolnice za nabavu medicinskog uređaja. Luksemburški Hrvati nakon potresa odmah su se organizirali, no nisu željeli nasumice slati pomoć već su se […]

U akciji koju je pokrenuo NK Croatia Luzern prikupljene su materijalne potrepštine koje su dostavljene potrebitima u Petrinji i Hrvatskoj Kostajnici. Klub je od svojih članova i prijatelja prikupio i iznos od 20 tisuća CHF (140 tisuća HRK), koji će biti uručen stradalim obiteljima, javlja IKA.

Hrvatska katolička misija Luzern pokrenula je veliku akciju prikupljanja novčanih sredstava s ciljem prikupljanja 100 tisuća CHF (700 tisuća HRK) u ovoj godini. Vjernici su na misijskim portalima bili gotovo svakodnevno informirani o tijeku akcije. Dvojica vjernika akciju su pratila prigodnim letcima koje su izrađivali s voditeljem misije fra Brankom, na hrvatskom i njemačkom jeziku.

Omogućili su i lakše doniranje putem Twinta i Paypala. Vrijednost akcije prepoznali su i pripadnici drugih naroda i vjera, kao i švicarske župe i druge crkvene institucije, misijske zajednice drugih nacionalnosti, te sportska i kulturno-umjetnička društva, tvrtke i poduzeća.

HKM Göteborg: Prikupljeno 188 tisuća kuna

Mladen Vuk, rektor Hrvatske katoličke misije bl. Alojzije Stepinac Göteborg zahvalio je svima na lijepom odazivu i pomoći za potrebe Hrvatskog Caritasa za koji je do sada na račun Caritasa HKM Göteborg prikupljeno 252.142 kruna. “Tim sredstvima pomogli smo u nabavci tri stambena modula koji će ovih dana biti instalirani na mjesta pogođena potresom; (1 […]

Vikar biskupije vlč. Hans Peter Wasmer s dobrotvornom akcijom upoznao je i švicarske vjernike. Do 5. veljače na račun misijskoga humanitarnog fonda uplaćeno je 132 051 CHF.

U dosadašnjoj fazi akcije novčana sredstva uplaćena su za trenutno najnužnije – osiguranje privremenog smještaja za stradale. Tako je Hrvatska katolička misija Luzern do sada preko Hrvatskog Caritasa darovala 15 potpuno opremljenih stambenih modula za četveročlanu obitelj. Uz sav namještaj, moduli su opremljeni priručnom kuhinjom i kupaonicom s perilicom rublja.

“Raduje nas da smo na ovaj način mogli osigurati privremeni topli dom za 15 obitelji. Vjerujemo da će nam se pridružiti i oni koji do sada nisu stigli i tako omogućiti da se dobro koje smo počeli širi”, poručio je fra Branko.

Obitelji s područja Balatona nude smještaj stradalima od potresa

Devet kombija humanitarne pomoći u subotu su na Banovinu dovezli gradiščanski Hrvati s područja Balatona, iz hrvatskih samouprava Narde i Hrvatske Šice. “Ovu pomoć skupili su ljudi čiji su preci u 16. stoljeću pred najezdom Osmanlija napustili svoja ognjišta i našli novi dom u novoj domovini, odnosno današnjoj Mađarskoj. Dakle, nisu sakupljane dragocjene stvari, nego […]

Uz novčanu pomoć, u misiji se za stradale od 2. do 10. siječnja molila i prigodna devetnica. O humanitarnim i drugim događanjima u misiji može se doznati na njezinom portalu i Facebook stranici.