Pomoć Banovini

Dobri ljudi u Češkoj skupili 150 tisuća kuna

26. siječnja 2021. u 7:59

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Pixabay

Češko-hrvatsko društvo iz Praga i Udruga Lastavica prikupili su 150 tisuća kuna za stradale od potresa na Banovini.

Hrvatska katolička župa München poslala 70 tisuća eura

Vjernici Hrvatske katoličke župe München u euharistijskom slavlju na drugu nedjelju po Božiću posebno su se molili za poginule i sve stradale u potresima koji su 28. i 29. prosinca 2020. godine nanijeli ogromnu štetu i patnju ljudima u Sisku, Glini, Petrinji i okolnim mjestima. “U ozračju Božićne radosti, u mukama ogromne tragedije koja je […]

Donacije su skupili za sedam teško stradalih obitelji i troje samaca. Kako je rekla predsjednica Češko-hrvatskog društva Ivana Tichá, odmah nakon potresa koji je 29. prosinca 2020. teško pogodio područje Sisačko-moslavačke županije, ove dvije udruge iz Praga odlučile su pokrenuti humanitarnu akciju među svojim članovima i simpatizerima, te su tijekom dva tjedna prikupljene novčane donacije u iznosu od 150 tisuća kuna. Akciji se odazvalo preko 200 osoba, uglavnom građana Hrvatske i drugih zemalja koji žive u Češkoj, ali i čeških građana.

Prikupljena sredstva donirana su obiteljima koje su preporučile lokalne humanitarne organizacije, čelnici tamošnjih općina te suradnici Češko-hrvatskog društva i Lastavice, javlja Hrvatska matica iseljenika.

Najviše sredstava donirano je obitelji iz Novog Selišta koja ima šestero djece, čija kuća je u potresu porušena do temelja, zatim osmočlanoj obitelji iz Banskog Grabovca. Pomoć je dodijeljena i obitelji iz Banskog Drenovca s četvero djece, od kojih jedna kći boluje od cerebralne paralize te obitelji iz Dvorišća kraj Gline sa 17-godišnjom kćeri s visokim invaliditetom, kao i trima obiteljima iz općine Dvor, a dio donacije dobilo je i troje samaca iz Majske Poljane.

Hrvatska katolička misija Berlin prikupila gotovo pola milijuna eura

U akciji Hrvatske katoličke misije Berlin za potresom pogođena području na Banovini ukupno je prikupljeno čak 427.596,83 eura. U ovu svotu nije uračunata donacija već isporučenih deset kontejnera vrijednosti oko 30 tisuća eura te 1000 obiteljskih paketa vrijednosti 35 tisuća eura. “Također, u fazi smo realizacije pomoći u bolničkim krevetima, invalidskim kolicima, hodalicama… Za tu […]

Već 29. prosinca 2020. češka Vlada je Hrvatskoj za ublažavanje posljedica potresa donirala 600 kreveta, 1200 vreća za spavanje i deset grijača, a spremnost za pružanje pomoći izrazili su i zastupnici, ministri, kao i načelnici i gradonačelnici čeških gradova i općina te čelnici regionalne samouprave. Dio pomoći iz Češke upućen je Češkoj besedi u selu Jazvenik kod Siska u kojem živi češka manjina.