Dobra posluga

Doček hrvatske dijaspore 1927. u New Yorku: Hotel je rasvijetljen s električnom rasvjetom, a upravitelj je Hrvat

3. veljače 2021. u 7:20

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vremeplov

FOTO: Pixabay

Hrvatski etnički institut u Chicagu u svom bogatu arhivu čuva brojne zanimljive oglase iz 20. stoljeća koji se odnose na hrvatsku dijasporu. Među njima je i jedan iz 1927. godine – Transatlantic hotela iz New Yorka, u kojem je upravitelj Hrvat Dragutin Brešan, a putnicima se nude razne usluge – od smještaja i preuzimanja prtljage do ishođenja raznih dopuštenja i putovnice.

Transatlantic Hotel. U neposrednoj blizini svih parobrodarskih pristaništa i željezničkih stanica. Hotel je rasvijetljen s električnom rasvjetom, a ima preko trideset soba, snabdjeven s dovoljnim brojem kupaona, a također i restauracijom. Cijene vrlo umjerene. Sve najavljene putnike dočekamo na kolodvoru, preuzimamo brigu za prtljagu, pribavljamo pasoše, otpremamo kofere na brod, uređujemo sve poslove glede Income Tax, te putnicima pribavljamo Sailing Permit, a također smo našim putnicima u svemu pri ruci.

Leviathan

Pronašli smo koliko je 1927. trajao i stajao put od New Yorka do Zagreba

NAJBRŽI PUT U JUGOSLAVIJU I IZ JUGOSLAVIJE U AMERIKU i to 8 do 10 dana, ako putujete s najvećim i najbržim brodovima od UNITED STATES LINES, koji preplove Ocean za 5 do 6 dana. Najveći brod od United States Line jest Leviathan, koji je ujedno i najveći, i najbrži brod na svijetu. Isto su tako […]

Naši zastupnici nalaze se na svim kolodvorima u New Yorku, da budu pri ruci dolazećim putnicima. U hotelu vlada najveća čistoća i red, a osim toga možete o svemu govoriti i sve potrebite informacije dobiti u svom materinjem jeziku od gosp. BREŠANA, koji je Hrvat – i upravitelj hotela.

Kod vašega agenta zahtijevajte naš znak, a možete i osobno najaviti svoj dolazak, te u tom slučaju pišite izravno na nas i naznačite nam dan i sat, kada iz svojeg mjesta krećete za New York i s kojom željeznicom. U takom slučaju možete biti posve sigurni, da ćete biti pričekani, a za dobru poslugu kao i sve ostalo jamči Vam

Upravitelj Hotela
DRAGUTIN BREŠAN

preuzeto iz publikacije “Almanak i statistika južnih Slavena u Sjedinjenim Državama”, Chicago, 1927.