Dragutin Lerman

Dok je većina odlazila u američke rudnike i gradove pune dima i tvornica, on je odabrao Afriku. Ipak, povratkom u Požegu život mu se zakomplicirao

11. studenoga 2021. u 9:26

Potrebno za čitanje: 2 min

Ante Čuvalo

Životne priče

FOTO: Knjižnice grada Zagreba

Biti istraživač nepoznatog (nama) svijeta može se biti iz različitih razloga: bogatstvo, znanost, znatiželja, avanturizam… Čovjek o kojem ću s vama podijeliti nekoliko riječi nije pošao u „Novi svijet“, kamo su mnogi Hrvati (i drugi) tada išli, nego u Afriku. Vjerojatno mu je ona bila čarobnija i pustolovnija nego američki rudnici ili gradovi puni dima i tvornica.

Crno zlato počelo je teći Teksasom zahvaljujući Splićaninu

Nije to bilo tako davno kada kod nas nije bilo benzinskih crpki. Nisu bile potrebne! Tko je imao osobni automobil?! Putovalo se autobusima i vlakom, a ponajviše pješačilo. Nije to bilo ni loše, bili smo čiliji i zdraviji. Danas bismo poludjeli bez automobila! Ali samohodni strojevi ne mogu bez dobre „zobi”, bez skupe hrane; bez […]

Dragutin Lerman rođen je u Požegi 24. kolovoza 1863. u obitelji od 16-ero djece! Kažu da je već s 15 godina postao pustolov; otišao je pješice u Hamburg, stigao do Londona i vratio se doma. Bila to istina ili ne, ipak nam priča govori da je bio nestašna duha i hrabar.

U školu je išao u rodnom mjestu i zatim u Karlovcu. On i još jedan prijatelj Karlovčanin 1882. prijavili su se poći u Afriku s jednom belgijskom ekspedicijom, kojoj je, navodno, glavna svrha bila istraživanje. Pokrovitelj tog pothvata bio je belgijski kralj Leopold II. kojemu nije bilo do stjecanja novog znanja o Africi, nego do materijalnih dobara koje je htio izvući iz afričkog prirodnog bogatstva. On je pod plaštem „humanizma“ i znanosti prisvojio i iskorištavao „Belgijski Kongo“ kao vlastiti posjed. Je li naš Dragutin imao spoznaja o kraljevim, odnosno belgijskim, imperijalističkim namjerama, nije nam poznato.

Tko je bio kapetan Karlo? Među engleskim vojnicima kružila je priča da mu puščano zrno ne može probiti kožu

Ispričat ću vam koju o čovjeku, Hrvatu, čije znamo samo ime, Karlo, i da je bio profesionalni vojnik. Ne bismo mi o njemu ništa znali, ta bilo je na tisuće hrvatskih profesionalnih vojnika koji su ratovali diljem Europe, da nam nije jedan malo poznatiji engleski plemić o Karlu zapisao zanimljivu pričicu. Naime, engleski plemić John […]

Mladi Lerman bio je velika pomoć istraživačkim skupinama jer je bio radišan, okretan i naučio je nekoliko domorodačkih jezika. Nažalost, njegov kolega Hrvat na prvoj je ekspediciji obolio i umro. Od godine 1882. do 1896. Lerman je sudjelovao u četiri ekspedicije. Mnogi su ga hvalili da je bio najzaslužniji član tih belgijskih pothvata i jedno je vrijeme obnašao dužnost generalnog povjerenika za Istočni Kongo. Tijekom jedne od ekspedicija (1883.) otkrio je velike slapove na rijeci Kouilou (Kwilu, Kwila ili Kwil) i nazvao ih Slapovi Zrinski/Zrinski Chutes. Godine 1896. vratio se u rodnu Požegu, oženio se i postao ravnatelj lokalne banke.

Ali Lermanov život u domovini brzo se po povratku zakomplicirao. Nekako mu je sve pošlo „nizbrdo”, najviše kad mu je „prijatelj” i bankovni činovnik pokrao oveću svotu novca i pobjegao u Ameriku. To ga je zakopalo u dugove iz kojih se nije mogao izvući. Prečesto se događa da vas „prijatelji” napuste kad ste u nevolji! To se dogodilo i njemu, pa i žena se vratila bogatom ocu jer Dragutin nije mogao osigurati materijalnu stabilnost obitelji. On je nastojao izvući se iz te krize. Kako je bio radišan, išao je i u Pariz raditi da bi vratio dugove i normalizirao život. Nije ni to puno pomoglo pa je stigao (1912.) u središnju Bosnu istraživati tamošnja rudna bogatstva, nadajući se da će ga sreća poslužiti te će i zlato pronaći. Umro je u Kreševu 12. lipnja 1918. godine.

U samo nekoliko godina života postigao je velike rezultate i slavu pa su ga prozvali ‘čudom Europe’

Biti mlad, uspješan, slavan i prerano umrijeti! To je zaista biti k’o meteor na nebu, koji se pojavi, zabliješti i nestane. Slično je bilo i s hrvatskim glazbenikom (violinistom i skladateljem) Franjom Krežmom. Ali ipak, iza njega je ostao sjajan trag koji i danas nalazimo na nebu kulture. Franjo je rođen u lijepom Osijeku, kulturnom […]

Lerman, istraživač i sanjar, bio je cijenjen ne samo u Belgiji, nego i u Kreševu. Umro je među ljudima koji su ga voljeli i među njima je i pokopan. Njegovi životni zapisi objavljeni su u nekoliko knjiga, a materijali koje je na svojim putovanjima pribavio nalaze se u Etnografskom muzeju u Zagrebu i Gradskom muzeju u Požegi.