Franjo Krežma

U samo nekoliko godina života postigao je velike rezultate i slavu pa su ga prozvali ‘čudom Europe’

19. listopada 2021. u 13:35

Potrebno za čitanje: 2 min

Ante Čuvalo

Životne priče

FOTO: Wikipedia

Biti mlad, uspješan, slavan i prerano umrijeti! To je zaista biti k’o meteor na nebu, koji se pojavi, zabliješti i nestane. Slično je bilo i s hrvatskim glazbenikom (violinistom i skladateljem) Franjom Krežmom. Ali ipak, iza njega je ostao sjajan trag koji i danas nalazimo na nebu kulture.

Obogatio je tuđi svijet, a u svojoj zemlji nije bio dobrodošao

Mnogi su nasilno u svijet otišli i obogatili zemlju u koju su došli, domovinu Hrvatsku nisu smjeli ni posjetiti, a mlađim hrvatskim naraštajima gotovo su nepoznati. Jedan od takvih bijaše Ivan Degrel, hrvatski glazbenik, pravnik i novinar. Rođen je u Županji 17. svibnja 1909. godine. Gimnaziju je završio u Osijeku, a studij prava u Zagrebu. […]

Franjo je rođen u lijepom Osijeku, kulturnom središtu Slavonije, ali još kao dijete s obitelji se preselio u Zagreb i od šeste godine počeo učiti svirati violinu. Samo dvije godine kasnije nastupio je na prvom koncertu, a uskoro potom bio primljen (1871.) u Bečki konzervatorij. Bio je najmlađi student te slavne glazbene akademije! Završni ispit položio je 1875. i počeo nastupati kao solist.

Od tada pa do svoje smrti održao je više od 200 solo nastupa diljem Europe; od Austrije, Mađarske i Češke do Francuske i Italije, a posljednje dvije godine života bio je ne samo solist nego i na čelu Berlinskog orkestra. Izvodio je solo koncerte i u Hrvatskoj, od Dubrovnika do Osijeka.

U Argentini je bio znanstveni savjetnik Vojnogeografskog instituta, a u Zagrebu zabranjen. Toliko da su čak skidali njegove slike

Tragične posljedice Drugoga svjetskog rata bile su među Hrvatima raznovrsne i neizmjerive. Među ostalim, mnogobrojni Hrvati rasuli su se po svijetu, a među njima bio je i velik broj visokoobrazovanih osoba, profesionalaca raznih zvanja. Jedan od njih bio je i Stjepan Horvat, znanstvenik geodezije i tadašnji rektor zagrebačkoga sveučilišta. Horvat je rođen u Srijemskim Karlovcima […]

U Europi su ga nazvali „čudom iz Hrvatske“, a u domovini je pobirao nezapamćena klicanja i hvalospjeve jer je, osim glazbenog umijeća, u narodu budio nacionalni ponos. Svi tadašnji svjetski glazbenici u njemu su vidjeli neprocjenjive glazbene talente i proricali slavnu budućnost. Ali, nažalost, sve je to vrlo kratko trajalo. Obolio je od upale uha i umro u Frankfurtu na Majni 15. lipnja 1881. godine. Bilo mu je samo 19 godina! Njegovi zemni ostaci preneseni su u Hrvatsku i pokopani na Mirogoju, 1884. godine.

Krežma je bio nadaren violinist i izvodio kompozicije najpoznatijih svjetskih slavnih glazbenika. Ali uz to, napisao je brojne i raznovrsne skladbe i time obogatio hrvatsku kulturnu baštinu. U njegovu rodnom gradu Osijeku posebice se čuvaju uspomene na toga slavnog sina Slavonije i sve tamo od 1968. održavaju se dvogodišnji međunarodni susreti mladih gudača, naslovljeni Memorijal Franjo Krežma.

Slavna, legendarna i ponizna. Bila je jedna od najpoznatijih sopranistica nakon Drugog svjetskog rata

Postati slavan, legenda, a istovremeno ostati ponizan, nije lako, ali je časno i znak je duboke životne mudrosti. Jedna od slavnih Hrvatica bijaše i operna pjevačica Sena Jurinac, koja do smrti ostade skromna, nenametljiva, što bi se reklo, normalna žena. Srebrenka Jurinac rođena je 24. listopada 1921. u Travniku, gradiću koji nam je dao nekoliko […]

Krežma je naglo bljesnuo na hrvatskom i europskom glazbenom nebu i samo u nekoliko godina postigao velike rezultate i slavu. Zato zasigurno pripada među slavne Hrvate u domovini i u svijetu.