Ljubljana

Dominikanac Drago Ferencek zaređen za svećenika

13. srpnja 2023. u 8:20

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: dominikanci.hr

Dominikanac Drago Ferencek proslavio je mladu misu u nedjelju u Župi Svetog Križa u Ljubljani. Suslavitelji su bili ministar Hrvatske dominikanske provincije fr. Slavko Slišković, mjesni župnik don Peter Možina koji je propovijedao, te ostala braća dominikanci i svećenici.

Slovenija: Za đakona zaređen fr. Drago Ferencek

U župnoj crkvi Sv. Jerneja u Vojniku u Sloveniji, u nedjelju je s trojicom ređenika za đakona zaređen fr. Drago Ferencek, član Hrvatske dominikanske provincije koji dolazi iz Župe sv. Križa u Ljubljani, izvijestili su iz Provincije. Zareditelj je bio celjski biskup Maksimilijan Matjaž koji je predslavio svečano euharistijsko slavlje uz prisutnost mons. Stanislava Lipovšeka, […]

Nakon što mu je majka Alenka predala oltarni križ, fr. Drago je započeo euharistijsko slavlje u zajedništvu s brojnim sabranim vjernicima.

U homiliji je don Petar uvodno potaknuo mladomisnika da se nadahnjuje riječima Svetog pisma, pogotovo riječima Evanđelja koje je bilo pročitano na misi. Istaknuo je da fr. Drago treba biti sol zemlje i svjetlo svijeta u današnjem svijetu.

“Poput Krista koji je došao dati oslobođenje i mir svakom čovjeku tako i mladomisnik nije pozvan biti samo svećenik vjernicima nego i onima koji su daleko od Boga ili u njega ne vjeruju”, istaknuo je propovjednik, dodavši da je biti svećenik u Sloveniji, a i u Europi izrazito teško jer ljudi ne vide jasno te im je potrebno svjetlo Evanđelja da bi jasnije vidjeli.

dominikanci.hr

Pri kraju propovjedi u svjetlu Evanđelja protumačio je mladomisničko geslo „Uzdaj se u Gospodina i čini dobro“. Pozvao je mladomisnika da svoj život stavi u potpunosti u službu Crkve i bude svet svećenik po Isusovu srcu, po uzoru na sv. Dominika.

Sjednica o statusu Hrvata u Sloveniji. Istaknuta jedna pozitivna činjenica

U Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske u četvrtak je održana šesta sjednica Povjerenstva za pitanje statusa Hrvata u Republici Sloveniji. Na početku sjednice državni tajnik Zvonko Milas istaknuo je važnost susreta Povjerenstva koje razmatra postojeće i planira buduće aktivnosti vezano uz očuvanje i razvijanje hrvatskoga identiteta naših sunarodnjaka u Republici Sloveniji te […]

Pri kraju slavlja fr. Drago je zahvalio svima koji su bili uz njega te koji još jesu na njegovu životnom putu redovništva i svećeništva. Nakon liturgije prigodno druženje nastavljeno je u šatoru pokraj župne crkve, objavljeno je na stranici Hrvatske dominikanske provincije.