Važnost molitve

Slovenija: Za đakona zaređen fr. Drago Ferencek

18. listopada 2022. u 8:12

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska dominikanska provincija

U župnoj crkvi Sv. Jerneja u Vojniku u Sloveniji, u nedjelju je s trojicom ređenika za đakona zaređen fr. Drago Ferencek, član Hrvatske dominikanske provincije koji dolazi iz Župe sv. Križa u Ljubljani, izvijestili su iz Provincije.

Organiziranje učenja hrvatskog jezika u Sloveniji i slovenskog u Hrvatskoj zapinje na lokalnoj razini

U Novom Mestu održano je drugo savjetovanje „Hrvati u Sloveniji“ pod nazivom „Hrvatski jezik u Sloveniji“, javlja Hrvatska matica iseljenika. U sklopu prvog panela organiziran je Okrugli stol o učenju i položaju hrvatskog jezika u Sloveniji i slovenskog u Hrvatskoj, dok su druga dva panela bila posvećena znanstvenim istraživanjima vezanima uz manjinsku i iseljeničku problematiku. […]

Zareditelj je bio celjski biskup Maksimilijan Matjaž koji je predslavio svečano euharistijsko slavlje uz prisutnost mons. Stanislava Lipovšeka, celjskog biskupa u miru, fr. Slavka Sliškovića, provincijala Hrvatske dominikanske provincije te brojnih svećenika iz Slovenije i Hrvatske.

Hrvatska dominikanska provincija

U prigodnoj homiliji mons. Matjaž podsjetio je ređenike na važnost molitve kao duhovne hrane svakog vjernika, istaknuvši da molitvom priznajemo da je Bog izvor i cilj našeg života pa tako i đakonske službe. Poručio im je da budu svjedoci i poslužitelji ljubavi kako bi vjernici u njihovu pastoralnom radu mogli prepoznati i susresti Isusa Krista. Na kraju homilije pozvao je ređenike da službu đakonata prihvate s ljubavlju, u vjeri i poniznosti.

Sjednica o statusu Hrvata u Sloveniji. Istaknuta jedna pozitivna činjenica

U Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske u četvrtak je održana šesta sjednica Povjerenstva za pitanje statusa Hrvata u Republici Sloveniji. Na početku sjednice državni tajnik Zvonko Milas istaknuo je važnost susreta Povjerenstva koje razmatra postojeće i planira buduće aktivnosti vezano uz očuvanje i razvijanje hrvatskoga identiteta naših sunarodnjaka u Republici Sloveniji te […]

Nakon završetka mise slavlje je nastavljeno izvan župne crkve, uz okrepu, limenu glazbu i zajedničko druženje s novozaređenim đakonima.