Marija Vidović

Dragulj iz Madrida: Ljubav se ne trži

22. lipnja 2021. u 23:10

Potrebno za čitanje: 2 min

Vesna Kukavica

Vijesti

FOTO: Matica

Album pjesama iz Međimurja izabrala je, obradila i izvela operna umjetnica Marija Vidović, složivši ih kao jednu dramsku priču, snimljenu u pratnji Varaždinskog komornog orkestra kojim je dirigirao Matija Fortuna.

Hrvati iz Australije financirali izgradnju kuće hrvatskom branitelju pravoslavne vjere

Nakon što je Đuro Plavljanić, hrvatski branitelj pravoslavne vjere, u razornom potresu krajem prošle godine ostao bez kuće i proveo šest mjeseci u stambenom modulu, u prošli četvrtak u Plavljanićima, zaseoku sela Jošavica kod Petrinje, blagoslovljena mu je nova obiteljska kuća, javlja Sisačka biskupija. Kuću su blagoslovili arhiepiskop Hrvatske pravoslavne crkve Aleksandar i sisački biskup […]

Sopranistica Vidović svoj je novi studijski album jednostavno nazvala “Međimurje”. Na njemu se nalazi 12 pjesama posvećenih Marijinom rodnom kraju, među kojima su međimurske popevke i nekoliko autorskih pjesama.

U simfonijskim aranžmanima ruskog skladatelja Alexa Pashkova tradicionalne pjesme poput “Ljubav se ne trži”, “Međimurje, kak si lepo zeleno”, “Marica je fajn snešica” i ostale, zaživjele su u zadivljujućoj glazbenoj formi, a za vrhunsku izvedbu su osim Marije zaslužni i članovi Varaždinskog komornog orkestra.

Matea Smolčić Senčar/Matica

“Pjesmom ‘Ljubav se ne trži’ otvaram ljubavnu tematiku na koju se nastavlja niz tradicijskih pjesama u kojima Marica, fajn snešica priča svoju priču o dva različita naraštaja, u ovom slučaju dvije generacije zaljubljenih. Roditelji pričaju o svojem zaljubljivanju i zbližavanju na počecima prošlog stoljeća upravo onda kad i sama Marica otkriva svoju ljubav života. Prava i istinska ljubav im daje potpunu slobodu, pravi smisao i veselje života i s takvim velikim ispunjenim srcem ostvaruju želju za ostankom u svom rodnom kraju, čuvajući i poštujući svoju kulturu i tradiciju. Ljubav se ne trži, niti ne kupuje… Koliko istine su nam pokazali naši stari u ovoj pjesmi”, pojasnila je sopranistica Vidović zašto je upravo ovom pjesmom otpočela novi album.

Pripadajući videospot snimljen je u produkciji CMC televizije, a novi Marijin album “Međimurje” promoviran je 29. travnja 2021.

“Iza nas je nekoliko dana snimanja u maloj dvorani Lisinskog i jako sam zadovoljna kako je sve prošlo. Imali smo žestok tempo jer 12 pjesama u iznimnim aranžmanima Alexa Pashkova nisu nimalo jednostavan zadatak. Zahvalna sam svim članovima Varaždinskog komornog orkestra i dirigentu Matiji Fortuni jer nije lako pod ovim epidemiolškim mjerama smjestiti orkestar i svirati pod maskama. Naravno, hvala puno i cijelom timu i mojoj diskografskoj kući Croatia Records koja se pobrinula za sve”, dodala je naša sugovornica.

Nakon odličnog uspjeha božićnog albuma “Christmas Classics” za koji je Vidović dobila i prvu nominaciju za Porin u kategoriji božićnih albuma, odabir međimurskih pjesama logičan je nastavak jer je Marija rođena Čakovčanka. Kruna ovog, novog projekta bio je njezin koncert u Čakovcu 29. travnja na Dan Međimurske županije.

Novi svećenik među Hrvatima u Los Angelesu: Puno je bilo razloga za ne ići u Ameriku

Sv. Antun Padovanski prati don Ivana Jordana od početka njegova svećeničkog djelovanja – župe u Dragama do župe sv. Ante u Los Angelesu. Ističe da ga je Isusu doveo njegov djed i da je još od djetinjstva bio predodređen da bude svećenik, a on se otvorena srca predao Bogu o čemu svjedoči njegovo mladomisničko geslo: […]

Sopranistica Marija Vidović afirmirala se i kao docentica na Nacionalnom konzervatoriju za glazbu u Ciudad de Mexicu te kao asistentica glasovitom profesoru Franciscu Araizi na elitnoj Glazbenoj akademiji „Kraljica Sofija” u Madridu.