Povijesni događaj

Hrvati iz Australije financirali izgradnju kuće hrvatskom branitelju pravoslavne vjere

22. lipnja 2021. u 10:15

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Sisačka biskupija

Nakon što je Đuro Plavljanić, hrvatski branitelj pravoslavne vjere, u razornom potresu krajem prošle godine ostao bez kuće i proveo šest mjeseci u stambenom modulu, u prošli četvrtak u Plavljanićima, zaseoku sela Jošavica kod Petrinje, blagoslovljena mu je nova obiteljska kuća, javlja Sisačka biskupija.

Hrvatski svećenik u Australiji: Sve se više Hrvata vraća u domovinu! Evo zašto…

O velikodušnoj pomoći koju su vrlo brzo nakon razornog potresa na Banovini poslali Hrvati iz Australije, HKM je razgovarao s fra Ivom Tadićem, delegatom za hrvatske katoličke zajednice na području Australije i Novoga Zelanda. Već prvog dana nakon potresa, točnije 1. siječnja 2021., nekolicina Hrvata koji žive u Sydneyu se sastala i dogovarala kako prikupiti […]

Kuću su blagoslovili arhiepiskop Hrvatske pravoslavne crkve Aleksandar i sisački biskup Vlado Košić, a njezinu izgradnju financirali su Hrvati iz Australije zajedno s humanitarno-karitativnom udrugom franjevaca Bosne Srebrene „Kruh svetog Ante“ i brojnim drugim donatorima. Kuću je gradila tvrtka „Dom invest“ iz Žepča u Bosni i Hercegovini uz koordinaciju pukovnika u miru Ivice Pandže – Orkana iz Siska te posredovanje Gorana Macure, hrvatskog branitelja pravoslavne vjere iz Šibenika.

Blagoslovu je prisustvovao i voditelj Kruha svetog Ante u Hrvatskoj fra Stipe Karajica, župnik iz Hrvatskog Čuntića fra Petar Žagar, župnik iz Hrastovice fra Dragan Grizelj te brojni branitelji pristigli iz Vinkovaca, Pleternice, Karlovca, Siska, Petrinje i Šibenika.

Sisačka biskupija

Tom prigodom Đuro Plavljanić i njegova supruga Štefica, koji žive u mjestu s pretežito pravoslavnim stanovništvom, zahvalili su donatorima i svima onima koji su bili uključeni u ovu humanitarnu akciju koja im je omogućila dom. Izrazivši i veliku radost zbog svega, Đuro je poručio kako će za donatore, Hrvate iz Australije, uplatiti misu, da ih Bog blagoslovi i čuva.

Nakon 21 godinu napustila Australiju: Osjećam se kao da lepršam, kao da sam dobila krila

Zora Marušić oprostila se u Sydneyu sa svojim prijateljima iz Hrvatskog literarnog i umjetničkog društva te brojnim pripadnicima hrvatske dijaspore. Nakon 21 godinu odlučila je napustiti Australiju i vratiti se u Split. “Zauvijek se vraćam kući i osjećam se kao da lepršam, kao da sam dobila krila… U domovini me čeka moja divna obitelj i […]

Biskup Košić je rekao kako je ovo povijesni događaj, ne toliko materijalne, koliko duhovne vrijednosti, jer se u ovoj kući ostvarilo jedinstvo našeg naroda i ljudi koji vole svoju domovinu, bez obzira na vjeroispovijest. Čestitavši svima uključenima u ovaj hvalevrijedan pothvat biskup je domaćinu predao i dar Biskupije te obećao kako će u daljnjem opremanju kuće sudjelovati i Sisačka biskupija.