fra Dario Mican

Duhovna obnova u Hrvatskoj katoličkoj misiji Beč: Posluživanje umjesto služenja

23. prosinca 2022. u 8:46

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: HKM Beč

U Hrvatskoj katoličkoj misiji Beč održana je duhovna obnova koju je vodio fra Dario Mican, franjevac na poslijediplomskom studiju u Münchenu.

Hrvatska katolička misija Beč objavila raspored blagoslova obitelji i domova

DATUM DAN KOTAR 26. prosinca 2022. Ponedjeljak (poslijepodne) 21, 22 27. prosinca 2022. Utorak  3, 4, 10 28. prosinca 2022. Srijeda 1, 2, 20 29. prosinca 2022. Četvrtak 15, 16 30. prosinca 2022. Petak 5,  6, 12 31. prosinca 2022. Subota 7, 8, 9, 20 2. siječnja 2023. Ponedjeljak 10, 11 3. siječnja 2023. Utorak 1, 20, […]

U propovijedi je na temelju Evanđelja predstavio lik Ivana Krstitelje kojega sam Isus opisuje ne kao proroka, nego više od proroka, “onoga koji pripravlja put Gospodinu i nitko nije među rođenima od žene veći od njega”.

Propovjednik je naglasio kako je s Isus Kristom započelo novo vrijeme, vrijeme Kraljevstva Božjega, u kojem vrijede drugačija mjerila. Temeljna vrlina u Kraljevstvu Božjem jest služenje jer i sam Isus je „došao ne da bude služen, nego da služi“ i šalje svoje učenike služiti. No često se umjesto služenja okrenemo u posluživanje pa se tako i poslužimo Bogom samo kada nam ide loše, prijateljima kada nam treba određena usluga, situacijom kako bismo stekli nešto za svoju korist.

HKM Beč

U nagovoru nakon mise, fra Dario je kratko protumačio Krstiteljev poziv: „Obratite se jer približilo se kraljevstvo nebesko. Ovo je uistinu onaj o kome proroče Izaija prorok: Glas viče u pustinji: Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze!“ Na temelju tri glagola – obratiti se, bdjeti i pripraviti, fra Dario je približio vjernicima smisao, značenje i današnje izazove došašća.

Na kraju je pozvao vjernike da svakodnevno poistovjećuju svoje misli, riječi i djela s Kristovim jer on nam je jedini istinski i pravi Učitelj i Spasitelj. Duhovna obnova završila je euharistijskim klanjanjem, nakon kojeg je uslijedilo druženje u župnoj dvorani uz punč, čaj i razgovor.

Beč: Župni zbor i članovi zbora mladih hodočastili u Heiligenkreuz

Uoči spomendana svete Cecilije, zaštitnice glazbe i glazbenika, a posebno onih koji svojim glazbenim umijećem pridonose ljepoti svete mise, župni zbor i članovi zbora mladih Laudaumus Hrvatske katoličke misije Beč s voditeljicom sestrom Ivanom Džambas hodočastili su u opatiju Heiligenkreuz, predivan cistercitski samostan usred Bečke šume. Opatiju je 1133. godine utemeljio sveti Leopold III. iz […]

Fra Dario je mlade framaše potaknuo na služenje u bratstvu i kroz zanimljiv primjer bicikla i njegovih dijelova pokazao kako su svi bitni.

Glazbeni dio animirao je zbor mladih HKM-a Beč.