Laudaumus

Beč: Župni zbor i članovi zbora mladih hodočastili u Heiligenkreuz

23. studenoga 2022. u 14:53

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Ružica Ćeškić/HKM Beč

Uoči spomendana svete Cecilije, zaštitnice glazbe i glazbenika, a posebno onih koji svojim glazbenim umijećem pridonose ljepoti svete mise, župni zbor i članovi zbora mladih Laudaumus Hrvatske katoličke misije Beč s voditeljicom sestrom Ivanom Džambas hodočastili su u opatiju Heiligenkreuz, predivan cistercitski samostan usred Bečke šume.

Luka Balvan: Misija u Beču zauzima posebno mjesto u mome srcu

S Lukom Balvanom, kantautorom duhovne glazbe, razgovarala je s. Dragana Tomić iz Hrvatske katoličke misije Beč. O svom profesionalnom radu, vjeri, duhovnoj glazbi, nastupu u Beču prije 30 godina i još mnogim drugim zanimljivim temama, Luka je ispričao za misijski list Naša riječ. Intervju prenosimo u cijelosti… Dragi Luka, dobrodošao u Hrvatsku katoličku misiju u […]

Opatiju je 1133. godine utemeljio sveti Leopold III. iz dinastije Babenberg, na molbu svog sina Otta koji je za vrijeme školovanja u Parizu upoznao cistercite i ubrzo zatim odlučio pristupiti cistercitskom redu. Opatija Heiligenkreuz je arhitektonski spoj romanike, gotike i baroka s brojnim znamenitostima.

Ružica Ćeškić/HKM Beč

“Hodočašće je započelo klanjanjem Presvetom Oltarskom Sakramentu. Nakon toga je uslijedilo razgledavanje opatije s vodičem redovnikom, a u 12 sati smo zajedno s redovnicima bili na pjevanoj molitvi trećeg i šestog časa. Na Križnom putu, koji se nalazi izvan samostana, pridružili su se i sestra Lucija Klarić i fra Darko Grmača. Kruna cijelog hodočašća bila je sveta misa u kapelici Svetoga Križa koju je predslavio fra Darko”, javljaju iz Hrvatske katoličke misije Beč.

Ružica Ćeškić/HKM Beč

Nakon duhovne hrane, tijelo su nahranili u restoranu unutar opatije. Poslije ručka su još kratko obišli teološku Hochschule Heiligenkreuz i Lurdesgrotte s kipom Gospe Lurdske kojoj su se pomolili za grad u kojem žive i rade te preporučili da ih čuva na putu nazad.

HKM Beč: Sestra Ivana umjesto sestre Mire

Na redovitom izbornom provincijskom Kapitulu Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina, s. Mira Bliznac izabrana je u Upravu Provincije, na mjesto zamjenice i prve savjetnice provincijske predstojnice s. Željke Dramac. Kako je sjedište Uprave sestara u Sarajevu, provincijska predstojnica i zamjenica provincijske predstojnice uz još nekoliko sestara borave u takozvanoj provincijalnoj kući u […]

Zahvalni Bogu, sestri Ivani, župniku i fra Darku, puni dojmova i duhovno obnovljeni, zboraši su se vratili u Beč.