Put križa uz prometne znakove

Duhovna obnova zbora Hrvatske katoličke misije Beč

29. ožujka 2023. u 9:19

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska katolička misija Beč

Zbor Hrvatske katoličke misije Beč i članovi njihove obitelji imali su jednodnevu korizmenu duhovnu obnovu u crkvici Wallfahrtskirche Maria Grün na temu “Put križa uz prometne znakove”.

Ovo je priča o Hrvatici iz Beča koja je osjetila klicu duhovnog poziva

U neposrednoj blizini Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke, s druge strane bistričke kalvarije, u podnožju 11. i 12. postaje Križnoga puta, nalazi se samostan klauzurnih sestara karmelićanki, Karmel Majke Božje Bistričke i blaženog Alojzija Stepinca. Tamo je 2015. godine otišla Ana Piplica, vjernica Hrvatske katoličke misije Beč i članica Frame. Odlučila je posvetiti svoj […]

Voditeljica obnove bila je s. Ivana Džambas koja je započela vježbe kratkim razmatranjem o životnom križu i znakovima koje nam Bog šalje u našem životu. Dan je nastavljen s pobožnošću puta križa.

Hrvatska katolička misija Beč

Kao što u prometu treba poštivati znakove kako bi sigurno došli do cilja, tako i u životu moramo i trebamo upoznati i prihvatiti smjernice Isusa Krista, koji je jedini put kako bi došli do konačnog cilja, vječnog života. Križ je objavljivanje. On nam ne objavljuje bilo što, već Boga i čovjeka. Otkriva nam tko je Bog i što je s čovjekom. Križ nije smrt Boga nego trenutak u kojemu se lomi krhka ljuska čovještva koje je Bog uzeo i započinje izljev ljubavi! Iz križa se rađa Pavlov novi život, iz križa se rađa Augustinovo obraćenje, iz križa se rađa sretno siromaštvo Franje Asiškog, iz križa se rađa čudesna ljubav Majke Terezije, iz križa se rađa revolucija ljubavi; zato križ nije smrt Boga, nego rađanje Ljubavi u svijetu.

Hrvatska katolička misija Beč

Duhovna obnova završila je s misom u kapelici koju je predvodio fra Darko Grmača.

Duhovna obnova u Hrvatskoj katoličkoj misiji Beč: Posluživanje umjesto služenja

U Hrvatskoj katoličkoj misiji Beč održana je duhovna obnova koju je vodio fra Dario Mican, franjevac na poslijediplomskom studiju u Münchenu. U propovijedi je na temelju Evanđelja predstavio lik Ivana Krstitelje kojega sam Isus opisuje ne kao proroka, nego više od proroka, “onoga koji pripravlja put Gospodinu i nitko nije među rođenima od žene veći […]

Na križu vise mnogi: ne samo propali revolucionari, zatvorenici, osuđenici na smrt, ne samo neizlječivo bolesni, u potpunosti posrnuli, oni umorni od života, oni koji zdvajaju zbog sebe i zbog svijeta. Na križu vise mnogi: mučeni brigama i mučeni od bližnjih, pritisnuti zahtjevima i iznureni dosadom, pritiješnjeni strahom i otrovani mržnjom, od prijatelja zaboravljeni i od medija prešućeni… Da, ne visi li svatko na svom vlastitom križu?

Mario Plavčić, Hrvatska katolička misija Beč