San Gabriele

Duhovne vježbe svećenika Zavoda sv. Jeronima

27. veljače 2024. u 8:09

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Mate Žilić

Od 22. do 25. veljače 2024. svećenici Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima, zajedno s rektorom Markom Đurinom i vicerektorom Markom Škrabom te mons. Hrvojem Škrlecom iz Državnog Tajništva Svete Stolice, sudjelovali su na godišnjim duhovnim vježbama u svetištu sv. Gabrijela od Gospe Žalosne kod redovnika pasionista u mjestu Isola del Gran Sasso.

Hrvatski svećenici studiraju na devet crkvenih (sve)učilišta u Rimu. Evo i drugih podataka

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić kao predsjednik Biskupskoga povjerenstva za Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima u Rimu obavio je redovitu godišnju vizitaciju Zavoda. Nadbiskup se susreo i obavio pojedinačne razgovore s upravom Zavoda, svećenicima pitomcima Zavoda, časnim sestrama i djelatnicima te obišao zavodsku imovinu. Uoči vizitacije održana je redovita godišnja sjednica Nadzornog odbora […]

Ovogodišnje duhovne vježbe u talijanskoj pokrajini Abruzzo predvodio je fra Darko Tepert, OFM, generalni tajnik za formaciju i studije Franjevačkog reda.

Govoreći o temi saveza, kroz šest razmatranja temeljenih na izabranim biblijskim tekstovima, fra Darko je potaknuo sudionike na razmišljanje o savezništvu koje ostvaruju s Bogom kao svećenici. Tako je prvim i uvodnim razmatranjem kojim su započele duhovne vježbe najavio i protumačio razloge odabira teme saveza.

U drugom i trećem razmatranju, u kojem je promišljana motivacija za savez, govorio je o savezničkom odnosu Boga i čovjeka te o spomenu kao jednom od bitnih elemenata saveza.

Proslava sv. Nikole Tavelića u Rimu

Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima organizirao je u nedjelju tradicionalnu proslavu blagdana sv. Nikole Tavelića, franjevca i mučenika – koja je ujedno jesenski susret hrvatskih rimskih studenata. Svečano euharistijsko slavlje u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima slavio je fra Marko Gulin, član Međunarodnog zavoda Antonianum u Rimu i Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda te […]

Četvrto i peto razmatranje bilo je sadržano u promišljanju sadržaja savezničkog odnosa odnosno o onom što u savezničkom odnosu veže čovjeka te o onom što veže Boga. Govoreći pritom o onom što čovjeka veže u savezu, podsjetio je prisutne na krsni savez kao temeljni savez, ali i onaj svećenički koji su sklopili primanjem sakramenta svetoga reda. Usto, govoreći o onom što Boga veže u savezu, fra Darko je progovorio o blagoslovima i prokletstvima kao elementima saveza.

U posljednjem i zaključnom razmatranju predvoditelj vježbi prisutnima se obratio predstavljajući i aktualizirajući još tri sastavna elementa koji obilježavaju savez: žrtva, znak i slavlje.

Bogoslov Mario Tošić u Rimu primio službu akolita

Na nedjelju Isusa Krista Kralja Svega Stvorenja 26. studenog bogoslov Dubrovačke biskupije Mario Tošić, zajedno s drugom braćom iz Papinskoga zavoda Germanicum-Hungaricum u Rimu, postavljen je u službu akolita, izvijestila je Dubrovačka biskupija. Svečano slavlje predvodio je biskup tajnik Dikasterija za kler Andrés Gabriel Ferrada Moreira. U propovijedi je naglasio da je „čudesna dinamika poziva […]

Osim razmatranja, duhovne vježbe uključivale su svakodnevno euharistijsko slavlje s homilijom nadahnutom misnim čitanjima, priliku za osobnu i zajedničku molitvu časova te pobožnosti križnoga puta i krunice BDM, kao i mogućnost za povlačenje u samoću u tišini planinskog ambijenta koji okružuje svetište.

Mišel Kovačević