Rim

Dvije hrvatske udruge iz Italije organiziraju skup s ciljem povezivanja iseljeništva

2. prosinca 2022. u 15:50

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatsko-talijanski Mozaik

Udruge “Hrvatsko-talijanski mozaik Rim” i “Jedna Musika” iz Kruča (Acquaviva Collecroce) organiziraju u Rimu skup “Povežimo iseljeništvo” s ciljem promicanja zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske.

Hrvatska zajednica u Rimu okupila se na predavanju o Vranskom jezeru i obitelji Borelli

U prelijepom muzejskom kompleksu San Salvatore in Lauro u samom povijesnom središtu Rima, u petak je održan znanstveni skup “Dva glasa, jedna priča” (Due voci, una storia). Skup na temu Vranskog jezera i uloge plemićke obitelji Borelli o napretku toga područja bio je još jedan u nizu zanimljivih projekata Udruge Hrvatsko-talijanski mozaik Rim, koja je […]

Vizija susreta je predstaviti aktivnosti hrvatskih iseljeničkih udruga usmjerenih na očuvanje hrvatskog identiteta, jezika i kulture te promidžbe hrvatske baštine.

Prigoda je to da se čuju pozitivna iskustva udruga u očuvanju i prenošenju osjećaja pripadnosti hrvatskom narodu, posebno mlađim naraštajima, ali i za uspostavljanje prijateljskih i profesionalnih veza između hrvatskih zajednica u Italiji, Europi i svijetu.

Program započinje 15. prosinca u 19.30 sati božićnim koncertom u Mađarskom kulturnom centru. Sljedećeg dana u 17 sati susret se nastavlja obilaskom crkve sv. Jeronima, a od 18 do 19.30 sati na rasporedu je skup “Povežimo iseljeništvo” koji će se održati u Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima.

“Želimo poslati poruku važnosti globalnog zajedništva i povezivanja Hrvata na svim razinama te Hrvatima u domovini ukazati na važnost hrvatskog iseljeništva i na ulogu koju bi mogli imati u hrvatskom društvu. Hrvati, ma gdje bili – u Italiji, Njemačkoj, Srbiji, BiH ili Crnoj Gori trebali bi biti jedan, nedjeljiv narod, a Hrvatska bi, kao i do sada, trebala skrbiti za njih”, rekla je Ivana Milina, predsjednica Udruge Hrvatsko talijanski mozaik Rim.

Rim: Hrvatska zajednica proslavila svetkovinu sv. Jeronima

Hrvatska rimska zajednica proslavila je u petak svetkovinu sv. Jeronima, nebeskog zaštitnika Papinskoga hrvatskog zavoda i Hrvatske crkve sv. Jeronima u Rimu. Proslava je započela svečanim euharistijskim slavljem na hrvatskom jeziku koje je uz koncelebraciju rektora Marka Đurina, nekoliko rektora drugih rimskih zavoda te 30-ak hrvatskih svećenika koji su na službi ili studiju u Rimu, […]

Svoj dolazak na susret potvrdili su: Jasen Mesić, veleposlanik Republike Hrvatske u Rimu, Marko Đurin, rektor Papinskog hrvatskog zavod sv. Jeronima, Stjepan Ribić, konzul Republike Hrvatske u Milanu, Ivana Nosić, bivša koordinatorica Hrvatske nastave Stuttgart i voditeljica Centra hrvatske nastave, Karmen Mejić, predsjednica “Hrvatske kulturne udruge Berlin”, Marijana Dokoza, novinarka i urednica hrvatskog iseljeničkog časopisa i portala Fenix-magazin iz Njemačke te Ana Došlić.