Australija

Dvostruki jubilej Hrvata u Wollongongu

10. studenoga 2023. u 0:01

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: HKC Wollongong

Hrvatska katolička zajednica u Wollongongu u prošlu nedjelju proslavila je 40. obljetnicu posvete crkve i Hrvatskog katoličkog centra „Marija kraljica Hrvata“ te 25. obljetnicu svećeništva voditelja centra fra Ive Tadića.

Ovo je priča s kraja svijeta, o Hrvatima u Wollongongu i prvoj hrvatskoj crkvi u Australiji

Predstavljamo Hrvatski katolički centar Wollongong iz Australije. domaćina sljedeće Krunice Hrvata svega svijeta koja je na rasporedu u subotu, 15. travnja. Kada govorimo o većini danas poznatih hrvatskih doseljenika u Australiji, uglavnom mislimo na veliku skupinu ljudi koji su Hrvatsku napustili kao izbjeglice nakon završetka Drugog svjetskog rata, te onih koji su, proganjani od jugoslavenskoga […]

Više od 350 vjernika sudjelovalo je na svečanoj svetoj misi koju je predvodio biskup mons. Brian Mascord uz koncelebraciju franjevačkog provincijala fra Phillipa Miscamblea, delegata Hrvatske inozemne pastve za Australiju i Oceaniju fra Davora Dominovića, voditelja hrvatskih katoličkih centara iz Canberre, Summer Hilla, St Johns Parka i Brisbanea te lokalnih župnika s područja Wollongonga i kapelana nacionalnih zajednica. Na misi je propovijedao profesor fra Ante Vučković iz Splita.

HKC Wollongong

“Na svetoj misi zahvalili smo Bogu za sva dobra koja nam je dao u ovom našem centru. Također smo zahvalili svim dobrim ljudima posebno iz prvog pastoralnog odbora na čelu s pokojnim fra Stipom F. Šešeljom, kao i svima koju su doprinijeli izgradnji te održavanju naše drage i lijepe crkve i centra. Molili smo za njih i za pokojne svećenike koji su uz fra Stipu djelovali u ovoj misiji, fra Andreja Matoca i fra Dragu Prgometa”, javili su iz Hrvatske katoličke zajednice u Wollongongu.

Fra Ivo Tadić iz Australije proslavio 25 godina misništva

Fra Ivo Tadić, svećenik koji djeluje u Australiji, u nedjelju je u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Šćitu proslavio 25 godina misništva. Proslava je započela misnim slavljem u župnoj crkvi, koju je uz koncelebraciju velikog broja svećenika predvodio slavljenik. Prigodnu propovijed izrekao je fra Stjepan Radić, gvardijan na Bistriku. Tijekom prigodne propovijedi fra Stjepan […]

Svetu misu svojim pjevanjem animirao je Jozo Franković i Hrvatska folklorna skupina „Vukovar“. Nakon misnog slavlja održana je svečana večera za više od 300 gostiju, na kojoj su, među ostalim, bili: gradonačelnik Wollongonga Gordon Bradbery, direktor vijeća multikulturnih zajednica Illawarre Chris Lacey, veleposlanica Republike Hrvatske Betty Pavelich, generalni konzul Ivica Glasnović te veleposlanik BiH Kemal Muftić.

HKC Wollongong

Tijekom večere naši folkloraši iz hrvatskih folklornih grupa „Vukovar” i „Zagreb“ otplesali su nekoliko plesova, a sve prisutne uveseljavao je Tamburaški sastav „Pajdaši“.

Hrvati u Wollongongu ugostili bicikliste iz domovine

Svjetsko prvenstvo u cestovnom biciklizmu ove se godine održava u australskom Wollongongu. Na prvenstvu sudjeluje i reprezentacija Hrvatske za koju nastupaju Fran Miholjević i Nikolas Gojković, uz pratnju mehaničara Dejana Rifelja, izbornika Matije Kvasine, tajnice saveza Ivane Ruszkowski i predsjednika saveza Tomislava Zadre. Reprezentaciju je ovih dana ugostio Hrvatski katolički centar Wollongong… “Natjecateljima želimo puno […]

“Koristimo i ovu prigodu da čestitamo svima 40. obljetnicu našega centra u Wollongongu i da svima zahvalimo na viziji i izgradnji. Također, fra Ivi čestitamo na srebrnom jubileju te mu želimo dug i ugodan život s nama ovdje u Australiji. Posebno velika hvala svima koji su doprinijeli u organizaciji ove svečanosti koja nas je sve ispunila ponosom i željom da još puno godina svjedočimo vjeru, radost, hrvatski identitet, jezik i kulturu, upravo onako kako su nam naši očevi i majke prenijeli”, napisali su na Facebook stranici HKC Wollongong.

HKC Wollongong