Ruke dobrote

Emotivan govor u Münchenu: Vjera bez djela je mrtva!

27. veljače 2024. u 8:16

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: fra Jozo Župić

U Hrvatskoj katoličkoj župi München protekli vikend održan je godišnji sastanak Udruge „Ruke dobrote“. Susret je započeo misom koju je u crkvi sv. Pavla služio fra Vuk Buljan, jedan od osnivača udruge i trenutačni voditelj Hrvatske katoličke misije Köln. Fra Vuk je molio za sve hrvatske branitelje, kako pokojne tako i žive, kao i za sve dobročinitelje Udruge „Ruke Dobrote“.

Fra Vuk Buljan: Ne težite za nagradama, nego i dalje činite dobro

U Hrvatskoj katoličkoj zajednici u Münchenu sinoć je nakon svete mise u crkvi St. Paul, koju je predvodio fra Vuk Buljan iz Kölna, održana godišnja skupština Udruge “Ruke dobrote”. Fra Vuk Buljan koji je voditelj Hrvatske katoličke misije Köln, a dvadeset godina djelovao je u Münchenu, od 1994. predsjednik je spomenute Udruge. Na početku skupštine […]

Nakon mise fra Petar Klapež, župnik HKŽ-a u Münchenu, srdačno je pozdravio sve prisutne. Istaknuo je zajedništvo hrvatskog naroda od početka do kraja Domovinskog rata, posebno ističući hrvatske branitelje i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana. Pohvalio je rad Udruge „Ruke Dobrote“, fra Vuka Buljana kao jednog od osnivača te izrazio zahvalnost svima koji podržavaju ovu humanitarnu inicijativu.

Fra Vuk je zatim ukratko iznio aktivnosti Udruge „Ruke Dobrote“ tijekom protekle godine, ističući pomoć pruženu različitim osobama u različitim potrebama – od financiranja operacija, nabavke invalidskih kolica do podrške obiteljima hrvatskih branitelja s više djece. Završio je svoj govor riječima: „Hvala Bogu što postojite i svojom pomoći podržavate našu i vašu Udrugu ‘Ruke Dobrote’“.

Emotivan oproštaj od oca: Živio si za moje dolaske, a sada si umro da opet dođem

Krajem kolovoza 2013. godine posjetio sam domovinu. Ljetne vrućine stidljivo su se povlačile pred danima s umjerenijim temperaturama, a posebno pred noćima ugodnim za odmor i počinak. Susret s obitelji, ocem, braćom, sestrama, prijateljima i subraćom fratrima. Sve sami lijekovi nakon napornog rada na tri povjerene mi župe. Moj je otac, kao i svi ostali […]

Zatim je gospodin Marinko Šušak, jedan od hrvatskih branitelja, podijelio svoje iskustvo. Govorio je o Udruzi hrvatskih branitelja koja je između Škabrnje i Nadina zasadila 108 hektara maslinika. Prodajom djevičanskog maslinovog ulja pomažu siromašnima u Zagrebu i Banovini te obiteljima branitelja s više djece.

„Vjera bez djela je mrtva. Dok smo mi bili u rovovima, vaša materijalna podrška iz inozemstva bila je od velike pomoći u stvaranju domovine. Sada rad u masliniku započinjemo molitvom“, rekao je Šušak, pojasnivši simboliku hrvatske zavjetne krunice, hrvatskog zavjetnog križa i hrvatske zavjetne medaljice. Svi prisutni dobili su hrvatsku zavjetnu krunicu kao poklon koju izrađuje slijepa Hrvatica.

Fra Vuk je zahvalio Udruzi hrvatskih branitelja na podršci Udruzi „Ruke Dobrote“, dok je istovremeno naglasio podršku koju Ruke Dobrote pruža hrvatskim braniteljima.

Za Hrvata godine u iseljeništvu izabran svećenik iz Kölna

Udruga “Hrvatski domoljub” koja djeluje među Hrvatima u iseljeništvu, ali i u domovini, dodijelila je priznanje fra Vuku Buljanu, voditelju Hrvatske katoličke misije Köln u Njemačkoj, za požrtvovni rad u promicanju domoljublja i karitativni rad. Priznanje, kip Alojzija Stepinca i plaketu, uručio mu je Marinko Šušak, član udruge koji je za tu prigodu došao u […]

Uime Udruge „Ruke Dobrote“ fra Vuk je darovao zavjetni križ Ljubi Romić iz Rakitnog kraj Posušja, čiji je pokojni suprug uvijek bio prisutan na skupovima Udruge „Ruke Dobrote“. Svim prisutnima podijelio je zavjetne krunice i najavio svečanu proslavu 30. obljetnice Udruge „Ruke Dobrote“ koja će se održati u siječnju 2025. godine.

fra Jozo Župić