München

Fra Vuk Buljan: Ne težite za nagradama, nego i dalje činite dobro

27. veljače 2023. u 12:39

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska katolička misija Köln

U Hrvatskoj katoličkoj zajednici u Münchenu sinoć je nakon svete mise u crkvi St. Paul, koju je predvodio fra Vuk Buljan iz Kölna, održana godišnja skupština Udruge “Ruke dobrote”.

Za Hrvata godine u iseljeništvu izabran svećenik iz Kölna

Udruga “Hrvatski domoljub” koja djeluje među Hrvatima u iseljeništvu, ali i u domovini, dodijelila je priznanje fra Vuku Buljanu, voditelju Hrvatske katoličke misije Köln u Njemačkoj, za požrtvovni rad u promicanju domoljublja i karitativni rad. Priznanje, kip Alojzija Stepinca i plaketu, uručio mu je Marinko Šušak, član udruge koji je za tu prigodu došao u […]

Fra Vuk Buljan koji je voditelj Hrvatske katoličke misije Köln, a dvadeset godina djelovao je u Münchenu, od 1994. predsjednik je spomenute Udruge. Na početku skupštine izmolio je molitvu za sve poginule hrvatske branitelje.

Pozdravne riječi uputio je fra Petar Klapež, župnik Hrvatske katoličke zajednice u Münchenu, ustvrdivši da se bez ruku dobrote kroz 75 godina postojanja hrvatske katoličke zajednice u Münchenu puno toga ne bi ostvarilo. Zaželio je predsjedniku i udruzi svaki Božji blagoslov.

Stepinčevo u HKM-u Köln proslavili hrvatski branitelji koji su nosili barjake

U Hrvatskoj katoličkoj misiji Köln svečano je u nedjelju proslavljen blagdan nebeskog zaštitnika bl. Alojzija Stepinca. Misno slavlje u Minoritenkirche predvodio je mons. Juraj Batelja, postulator kauze za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca. Suslavili su voditelj misije fra Vuk Buljan i župni vikar fra Ivan Režić. Pjevanjem i sviranjem ravnala je s. Renata Rapi, uz […]

Riječ je zatim preuzeo fra Vuk Buljan koji je nedavno od Udruge “Hrvatski domoljub” dobio priznanje i proglašen je Hrvatom godine u iseljeništvu. Taj franjevac sa svojom udrugom na poseban način pomaže bolesnoj djeci poginulih hrvatskih branitelja i invalidima Domovinskog rata. Tijekom koronavirusa i potresa u Hrvatskoj udruga je na poseban način bila djelotvorna i za one koji su bili teško pogođeni, a pomagala je i obiteljima s puno djece.

“To treba zahvaliti svima onima koji pomažu kroz tolike godine svojom dobrotom, svojim odricanjem i tako se stvara čudo”, rekao je fra Vuk Buljan.

Iznijevši financijske podatke prikupljanja pomoći u 2019., 2020., 2021. i 2022. godini, te kome je sve ista upućena, pozvao je sve prisutne da ne teže za nagradama, nego da i dalje čine dobro. Poslužio se slikom davatelja krvi koji spašavaju mnoge živote.

Prvi naraštaj prvopričesnika iz Hrvatske katoličke misije Köln koji se za ovaj događaj pripremao dvije godine

Prvu svetu pričest u Hrvatskoj katoličkoj misiji Köln u subotu je primilo 43 djece. Slavlje je započelo procesijom kroz Minoritenkirche, a predvodio ga je fra Vuk Buljan koji je uputio i prigodnu propovijed. Na početku svete mise u ime roditelja prvopričesnika sve prisutne je pozdravio otac jedne prvopričesnice koji je svoj djeci zaželio ustrajnost na […]

Kao i dosadašnjih godina prije pandemije koronavirusa svi prisutni su se družili uz domjenak i uplaćivali nove priloge za “Ruke dobrote“, javili su iz Hrvatske katoličke misije Köln.