Demonstracije u Clevelandu

Evo kako se naša dijaspora borila za Hrvatsku i što je tražila od predsjednika Busha

9. prosinca 2020. u 0:01

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vremeplov

FOTO: Danica

Pod geslom: “NIKAD VIŠE JUGOSLAVIJU!”… “SAMOSTALNA HRVATSKA U UJEDINJENOJ EVROPI”, 24. studenoga 1990. održane su jedne od najvećih i javno najzapaženijih hrvatskih demonstracija u Clevelandu.

Prije točno pola stoljeća počela je važna večer za Hrvatsku

Dok ulazimo u deveti mjesec svjetske bitke protiv misterioznog virusa poznatog kao Covid-19, sveprisutna maska ​​u svim svojim stilskim manifestacijama podsjeća na još jednu bolest za koju još uvijek ne postoji cjepivo: hrvatsku šutnju. U vrijeme Titove diktature, kada je skovan ovaj izraz, ljudi su također nosili maske, ali one su bile nevidljive ljudskom oku. […]

Demonstracije je priredio Hrvatski međudruštveni odbor Clevelanda (HMOC) u kojem je do sada učlanjeno deset organizacija i to (abecednim redom): Američko-hrvatsko kulturno i prosvjetno društvo, Američko-hrvatski nacionalni nogometni klub “Croatia”, Društvo hrvatskih ratnih invalida, Društvo “Rodoljub”, ogranak Hrvatske demokratske zajednice, ogranak Hrvatskog domobrana, ogranak Hrvatskog narodnog vijeća, ogranak Hrvatske republikanske stranke i ogranak Hrvatske stranke prava.

U demonstracijama je sudjelovalo više od 300 hrvatskih muževa, žena, studenata i odrasle djece. I pored smrzavajuće temperature i vjetra, oni su došli da u dvosatnoj ophodnji kroz glavnu ulicu grada i na protestnom zboru ispred Yugo-konzulata na ovaj demokratski način kao građani i državljani Sjedinjenih država pruže svom hrvatskom narodu u Domovini Hrvatskoj podršku i pomoć.

S velikim naslovom “OVO SU DEMONSTRACIJE ZA MIR, DEMOKRACIJU I SAMOSTALNOST HRVATSKE” podijeljeno je nekoliko tisuća letaka, a iz razglasnog vozila mladi hrvatski studenti, Marija Barišić i Robert Dončević objašnjavali su prolaznicima svrhu demonstracija naglašavajući poruke s natpisa: “DOLJE SA SVAKOM JUGOSLAVIJOM! MI VOLIMO HRVATSKU! HOĆEMO HRVATSKI KONZULAT U CLEVELANDU! PODUPIREMO DEMOKRACIJU U HRVATSKOJ, U SLOVENIJI, U BOSNI I HERCEGOVINI! AMERIKA MORA PRIZNATI I POMOĆI NOVE DEMOKRACIJE! SLOBODA I LJUDSKA PRAVA KOSOVSKIM ALBANCIMA! DOLJE SRPSKA AGRESIJA! NAŠ CILJ JE: NEZAVISNA HRVATSKA U UJEDINJENOJ EVROPI!

U kraćem rasporedu pred konzulatom najprije je uzeo mikrofon Božo Abjanić predsjednik Hrvatskog međudruštvenog odbora Clevelanda. On se prvo zahvalio clevelandskoj policiji naglasivši da su nas Hrvate svake godine kroz posljednjih niz godina lijepo dopratili na ovo mjesto, ali ovo je bilo zadnji put, jer ovaj konzulat i omražena država koju on zastupa, više neće postojati. Zatim je pročitao pismo, koje se s ovoga skupa upućuje američkom predsjedniku, gosp. Georgeu Bushu.

U pismu se opisuju razlozi pada hrvatskog naroda pod komunizam, njegova stradanja u komunističkoj Jugoslaviji, propast komunizma i izbor demokratskih vlada u Hrvatskoj, Sloveniji i uskoro u Bosni i Hercegovini, te naglašava da se narodi tih republika još uvijek bore da se jednom zauvijek riješe okova svake Jugoslavije te da pođu putem demokracije u bolji i napredniji život, koji si mogu osigurati jedino u punim suverenim i samostalnim državama. Ali, u pismu se također izražava negodovanje protiv službene američke politike za održanje “Jugoslavije” i traži sljedeće:

  1. Da SAD ne primjenjuju vanjske pritiske i ne okuražavaju nutarnje prijetnje za održanje “Jugoslavije” u bilo kojem obliku i pod svaku cijenu, tj. i uz prijetnju građanskog rata.
  2. Da Američka vlada službeno prizna već uspostavljene demokratske vlade u Hrvatskoj i Sloveniji, kao i demokratsku vladu u Bosni i Hercegovini, koja će biti uspostavljena ishodom nedavno održanih izbora, da im se odobri ekonomska pomoć i položaj “najpogodnije nacije” u trgovačkim odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama.

U ovim demonstracijama, kao i prijašnjih godina, nastupio je i odbor “Solidarnošć” pod svojom zastavom i sloganom: NEKA HRVATSKA BUDE HRVATSKA! Njen predsjednik, David Domžalski, održao je vatreni govor bodreći Hrvate da ne sustaju dok ne postignu svoj potpuni cilj.

Za sve to vrijeme, demonstracije su snimale TV kamere, novinari skupljali podatke, a demonstranti oduševljeno pjevali rodoljubne pjesme… U tom jubilarnom trenutku, ispred mnoštva, na dugom štapu planula je omražena Jugo-zastava da se začas pretvori u prah i pepeo. Iz razglasnog vozila glasno su odzvanjale američka i hrvatska državna himna, a zadovoljno mnoštvo se počelo razilaziti stupajući preko pepela spaljene Yu-zastave s osjećajem, da su se zauvijek riješili more, koja ih je mučila kroz zadnjih 45 godina.

Još iste večeri, TV kanali 3 i 5 donijeli su dobre prikaze demonstracija, razgovore s demonstrantima kao i intervju s Božom Abjanićem, koji je izjavio da je nakon ostvarenja demokratske vlasti u Hrvatskoj i Sloveniji, pa sada, kako znamo, i u Bosni i Hercegovini, nadasve potrebno da američka vlada prizna te nove demokracije i da im pruži svaku potporu.

U milijunskom nedjeljnom izdanju novina “Plain Dealer” objavljena je preko čitave stranice ogromna slika s demonstracija pred konzulatom, a također u novinama “News Herald” objavljen je polustranični članak, koji je napisao urednički dopisnik, Scott Suttell uz doprinos novinske agencije Associated Press. Članak je pun dobrih podataka i izjava sudionika.

Tako je John Kuhar izjavio: “Ono što mi zahtijevamo ovdje jest smrt komunističke Jugoslavije”. Studentica Lucy Rimac rekla je: “Amerika treba pomoći novu demokraciju u Hrvatskoj i Sloveniji i njihovu slobodnotržišnu ekonomiju”. Marko Šarić iz grada Willoughby Hills je rekao da on za Hrvate želi istu onu slobodu koju uživamo ovdje u Americi. A Dan Luketić reče: “Čim više američki narod dozna o čemu se radi, bit će od pomoći. Ja osjećam da time (ovim demonstracijama) pomažem jačanje demokracije u hrvatskom narodu”.

Je li Dayton donio Bosni i Hercegovini početak bolje budućnosti ili početak kraja?

Nakon četiri godine stravičnog krvoprolića, izazvanog agresijom Srbije, zajedno s lokalnom srpskom pobunom u Hrvatskoj i BiH, 21. studenoga 1995. u zrakoplovnoj bazi Wright-Patterson u Daytonu, Ohio, potpisan je mirovni sporazum i puške su utihnule. Povodom desete godišnjice Sporazuma, u članku objavljenom u Hrvatskoj reviji, (godina 2005., br. 4, str. 49-53) istaknuo sam: “Daytonski sporazum, […]

Članak iscrpno tumači sadržaj pisma predsjedniku Bushu koje je potpisao predsjednik Hrvatskog međudruštvenog odbora, Božo Abjanić.


Danica, 1990.