Veliki uspjeh

Filip Bošković davno je prozvan ‘Kraljem luka’ u Kaliforniji, a njegova obitelj danas je najveći uzgajatelj zelenja u Americi

2. lipnja 2022. u 0:01

Potrebno za čitanje: 2 min

Ante Čuvalo

Životne priče

FOTO: boskovichfarms.com

Krajem rujna 2013., u mjestu Westlake Village u okolici Los Angelesa, u 97. godini preminuo je Phil (Filip) Boskovich. Tim povodom htio sam vam reći: umro je dobar čovjek i Hrvat rođen u dalekoj Americi i pokoj mu duši, ali mi je namjera upoznati vas s velikom i dobro poznatom obitelji Bošković (ili Boskovich); poznatom među Hrvatima na američkom kontinentu, posebno u Kaliforniji.

Kako je sin siromašnih doseljenika iz Hrvatske postao poznati američki glumac

Louis Zorich, poznati američki glumac, rođen je u Chicagu 12. veljače 1924. od oca Krste (Christ) i majke Ane. Otac mu je bio Šibenčanin, a majka je također iz Hrvatske, ali nije se dalo potvrditi iz kojeg mjesta. Američki izvori kažu da je Krsto rođen 20. srpnja 1889. i da je bio u Americi (Chicagu) […]

Nisu oni postali poznati po uspjesima u sportu, izumima, filmovima, književnosti ili slično, nego su najpoznatiji proizvođači luka, salate, rotkvice i sličnih poljoprivrednih proizvoda. Može se, dakle, postati poznat i imućan obrađujući zemlju i proizvodeći kvalitetno zelenje za potrebe ljudske svakodnevice.

Ali, počnimo od početka. Stjepan Bošković iz Crnića kod Stoca u Hercegovini otišao je u Ameriku prije više od sto godina. Kao i mnogi drugi Hrvati iz Hercegovine tog vremena, nastanio se u ljepotom i prirodom bogatoj Kaliforniji.

Stjepan i njegova zaručnica Iva Martinović (Blizanci, Hercegovina) bili su prvi mladenci koji su se vjenčali u hrvatskoj katoličkoj crkvi sv. Ante u Los Angelesu. Bilo je to na Novu godinu 1911. godine.

Eto, od tada prođe stotinjak godina k’o ništa! Kad se Boškovićima rodio treći sin Filip (1915.), odselili su se iz Los Angelesa u zaprežnim kolima na farmu od 25 akera (više od 100 tisuća m² ili 10 ha) u San Fernando Valley. Filip je bio prvi u obitelji koji je završio srednju školu, naravno, stalno pomažući roditeljima, a nakon završene škole ostao je raditi na obiteljskoj, za američke prilike, vrlo maloj farmi.

Radio je za dva dolara dnevno, no danas je njegovo prezime jedno od najprepoznatljivijih u Americi

U posljednjih nekoliko desetljeća prezime Vlašić jedno je od najprepoznatljivijih u Americi. Istina, oni to izgovaraju „Vlasik“ i nemaju pojma da je to hrvatsko prezime. Vlašići su se jednostavno nametnuli Amerikancima proizvodeći i prodajući najbolje kisele krastavce i kiseli kupus u Americi. Moglo bi se reći, svatko u Sjevernoj Americi zna za „Vlasic pickles“ (Vlasica […]

Po završetku Drugog svjetskog rata Filipu su se na proizvodnji zelenja pridružila i dvojica braće, George i John, i to je postala Farma braće Bošković. Od tada njihovi posjedi i proizvodnja počinju naglo rasti i širiti se u druge dijelove Kalifornije, a zatim i u Meksiko. Danas tvrtka Boskovich Farms obrađuje više od 15.000 akera (preko 6000 ha) zemlje i samo u Kaliforniji zapošljava više stotina ljudi.

Godine 1950. Filip se vjenčao s Lenom Bradarić, kćeri hrvatskog farmera u Kaliforniji. Bila mu je vjerna družica 63 godine ‒ u braku i u uspješnu vođenju farme. Djeca i unučad braće Bošković nastavila su obiteljsku poslovnu tradiciju i njihova farma danas uzgaja tridesetak raznih povrtlarskih proizvoda i spadaju među najveće uzgajatelje zelenja u Americi, a možda i u svijetu.

Ima već poodavno da je Filip postao poznat kao „Kralj luka“ te se i danas Boškovića farma diči tim naslovom. Filip Bošković među Hrvatima Kalifornije bio je poznat kao uspješan farmer i uzoran obiteljski čovjek i katolik. On, kao i cijela obitelj Bošković, bili su i ostali dio župe sv. Ante i šire hrvatske zajednice u Los Angelesu te su uvijek pomagali i pomažu razne humanitarne, župne i društvene djelatnosti. Hrvati Kalifornije to su prepoznali i 2008. godine Filip je bio prvi među Hrvatima Kalifornije kome je Hrvatska narodna udruga dodijelila Nagradu za životno djelo.

Još 1905. godine velika američka glazbena kuća snimila je gramofonske ploče s melodijama poznatih hrvatskih skladatelja

Veliki broj hrvatskih opernih pjevača nastupao je na američkim i svjetskim pozornicama stječući sebi slavu i pronoseći glas o narodu i domovini iz koje su potekli. Jedan od njih bio je i Nikola Zaninović, čiji veliki pjevački dar nije mogao ostati neprepoznatljiv premda je bio mladi doseljenik u njemu tuđi i daleki svijet. Nikola je […]

Premda uspješan, bio je čovjek „starog kova“; ponizan, uzoran vjernik, suprug, otac i poslodavac. Dok je kod nas danas poljoprivreda zapuštena, čak je sramota baviti se zemljoradnjom, Boškovića obitelj lijep je primjer kako se i na farmi, ustrajnim i planskim radom, može puno postići; na dobro sebi i drugima. Važno je htjeti dobro i pošteno raditi, biti ustrajan, a uspjesi će „sami doći”, kao što su došli i Boškovićima u Kaliforniji.