Louis Zorich

Kako je sin siromašnih doseljenika iz Hrvatske postao poznati američki glumac

25. svibnja 2022. u 9:58

Potrebno za čitanje: 2 min

Ante Čuvalo

Životne priče

FOTO: YouTube/Screenshot

Louis Zorich, poznati američki glumac, rođen je u Chicagu 12. veljače 1924. od oca Krste (Christ) i majke Ane. Otac mu je bio Šibenčanin, a majka je također iz Hrvatske, ali nije se dalo potvrditi iz kojeg mjesta.

Sjećanje na Hrvata iz Austrije koji je poginuo u zrakoplovnoj nesreći: Bio je franjevačka duša

U zrakoplovnoj nesreći kod Genta u Belgiji 2. listopada 1971., među 63 putnika, poginuli su dr. Rene Marčić, istaknuti austrijski katolički novinar i sveučilišni profesor iz Salzburga te njegova supruga Blanka. Dr. Rene Marčić bio je u Austriji vrlo dobro poznat kao najbolji stručnjak za pravo, a 12 godina radio je kao savjetnik za pitanja […]

Američki izvori kažu da je Krsto rođen 20. srpnja 1889. i da je bio u Americi (Chicagu) 1917., ali isto tako potvrđuju da je ponovno stigao u Ameriku 1920., oženio se 1921. i u braku se rodila trojica sinova i dvije kćerke. Louis je bio drugi po starosti. Obitelj je živjela u hrvatskoj naseobini oko 60. ulice i Marshfield avenije, gdje je zasnovana (1901.) i prva hrvatska katolička župa u tom gradu.

Louis je završio osnovnu školu u susjedstvu gdje je živio, sveučilišne glazbene znanosti na Roosevelt Collegeu i zatim dramsku školu Goodman u Chicagu. Veteran je američke vojske iz Drugog svjetskog rata.

Radio je za dva dolara dnevno, no danas je njegovo prezime jedno od najprepoznatljivijih u Americi

U posljednjih nekoliko desetljeća prezime Vlašić jedno je od najprepoznatljivijih u Americi. Istina, oni to izgovaraju „Vlasik“ i nemaju pojma da je to hrvatsko prezime. Vlašići su se jednostavno nametnuli Amerikancima proizvodeći i prodajući najbolje kisele krastavce i kiseli kupus u Americi. Moglo bi se reći, svatko u Sjevernoj Americi zna za „Vlasic pickles“ (Vlasica […]

Glumio je razne uloge na kazališnim pozornicama u New Yorku i drugdje, u filmovima, televizijskim drama itd. Neke od drama: Shadow of Heroes, Becket, Hadrian VII, A View fromthe Bridge, True West, Death of a Salesman, Arms and the Man, She Loves Me, itd. Navedimo i neke od filmova: Gamera, Coogan’s Bluff, Fiddler on the Roof, Beautiful but Deadly, For Pete’s Sake, Newman’s Law, The Muppets Take Manhattan, City of Hope, Honor Thy Father, Antigone… Bio je nominiran (1969.) za „Tony Award“, kao najbolji sporedni dramski glumac te godine.

Zorich je bio dobar i poznat glumac, k tome i uzoran obiteljski čovjek. Više od 50 godina bio je u braku s poznatom glumicom Olympijom Dukakis, u kojem je rođeno troje djece, kći Christina (glumica) i dvojica sinova Peter i Stefan. On i supruga utemeljili su 1972. i 18 godina bili vlasnici poznatog kazališta „Whole Theater“ u Montclairu, New Jersey.

Još 1905. godine velika američka glazbena kuća snimila je gramofonske ploče s melodijama poznatih hrvatskih skladatelja

Veliki broj hrvatskih opernih pjevača nastupao je na američkim i svjetskim pozornicama stječući sebi slavu i pronoseći glas o narodu i domovini iz koje su potekli. Jedan od njih bio je i Nikola Zaninović, čiji veliki pjevački dar nije mogao ostati neprepoznatljiv premda je bio mladi doseljenik u njemu tuđi i daleki svijet. Nikola je […]

Otac i majka Louisa Zoricha su, kao siromašni useljenici, teško radili i štedjeli da bi pružili djeci mogućnost pohađati škole i tako napredovati u zvanju i životu. Njihove žrtve i sinova ustrajnost donijeli su za njega velike plodove, roditeljima zadovoljstvo i sreću, a i nama ponos jer je Zorich hrvatske gore list.

Louisa Zorich preminuo je na Manhattanu 2018. godine.