Duhovnost

Fra Robert Kavelj piše o dijelovima mise: Naše slavlje započinje još puno prije nego što se svećenik prekriži

14. studenoga 2022. u 8:30

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Duhovnost

FOTO: Pixabay

Kao katolici navikli smo se na obred mise. Znamo kada trebamo ustati, kada sjesti i kada kleknuti. Poznato nam je što će svećenik reći i koji se odgovor očekuje od nas. Čak i onda kad odemo u drugu župu, znamo što nas ondje čeka. Ponekad doživimo sitne različitosti, ali nikad u tolikoj mjeri da nam nije jasno na kojem se dijelu mise nalazimo niti što slijedi.

Kako se prenosila malarija? Talijanski redovnik putovao Dalmacijom u 18. stoljeću pa objavio jedan zanimljiv razgovor

Malarija je zarazna bolest koju uzrokuje parazit Plasmodium, a na čovjeka se prenosi ubodom ženke komarca. Parazit se nastanjuje u jetri i crijevima čovjeka te uzrokuje mnoge bolesti koje, nažalost, i danas mogu dovesti do smrti. Malarija je s područja Republike Hrvatske iskorijenjena šezdesetih godina prošloga stoljeća, ali i danas se ponekad pojavi jer se […]

Mi koji smo odmah nakon rođenja primili i krštenje već smo u ranom djetinjstvu svladali i naučili cijeli obred na pamet. Međutim, vjerujem da se većina od nas barem jednom zapitala zašto činimo određene stvari u određeno vrijeme. Zašto se, na primjer, sjedimo dok slušamo prva dva čitanja, a ustanemo kad zbor zapjeva aleluju i ostanemo stajati za vrijeme evanđelja? Zašto je propisano u obredu da kleknemo za vrijeme pretvorbe, ali je u isto vrijeme običaj da pričest (najčešće) primamo stojeći? Kroz narednih priča nastojat ćemo objasniti dijelove mise, kako bismo kao Kristovi učenici mogli dublje shvatiti misno slavlje.

Početak prije početka

Naše slavlje započinje još puno prije nego što se svećenik prekriži i pozdravi narod na početku svete mise. Ono započinje u našim domovima s odlukom da istupimo iz svoje svakodnevice i krenemo Gospodinu oko kojega se okupljamo. Slavlje ne postoji bez zajednice. Kao kršćani mi nismo skup pojedinaca, nego udovi koji zajedno čine Tijelo Kristovo – Crkvu. Naše zajedničko okupljanje je jasni znak da naš život nije samo naš, nego je dio nečega puno većega. Naš pojedinačni hod nas dovodi na zajedničko mjesto, u crkvu, Božji hram. Tu se na ulazu križamo blagoslovljenom vodom, sjećajući se svoga krštenja po kojem smo postali članovi Kristove Crkve i Božjeg naroda. Samo onaj koji je rođen iz vode i Duha Svetoga može djelatno sudjelovati u misnom slavlju. Ipak, to krštenje nosi sa sobom i obvezu da živimo po Kristovom primjeru. Uzimajući blagoslovljenu vodu prisjećamo se svoga sinovstva i neizmjernog dara Božje ljubavi.

Kolumna za roditelje: Pustite djetetu da postavlja pitanja i traži odgovore!

Njegovi su roditelji svake godine o blagdanu Pashe išli u Jeruzalem. Kad mu bijaše 12 godina, uziđoše po običaju blagdanskom. Kad su minuli ti dani, vraćahu se oni, a dječak Isus osta u Jeruzalemu, a da nisu znali njegovi roditelji. Uvjereni da je među suputnicima, odoše dan hoda, a onda ga stanu tražiti među rodbinom […]

Od križa do slave

Nakon što se okupi cijela zajednica u procesiji ulaze svi poslužitelji sa svećenikom na kraju. Započinjući riječima „U ime Oca i Sina i Duha Svetoga“ postajemo svjesni da ono što činimo nije naše djelo, nego djelo Božje. Mi nismo tu u svoje ime, nego u ime svemoguć ega Boga, Oca, Sina i Duha Svetoga. Dok činimo znak križa sjećamo se načina svoga otkupljenja, za koga smo otkupljeni i da svaki dan na sebe moramo uzimati svoj križ.

Svećenik nas zatim uvodi u pokajnički čin. Ovo je prvi trenutak liturgijske šutnje. To je povlašteno vrijeme u kojem se prisjećamo svojih slabosti i molimo Krista da nam oprosti. Štoviše, molimo da nas iscijeli i ozdravi. Poznati poklik „Gospodine smiluj se“ preuzeli smo iz drevnog rimskog običaja kada su siromasi iste riječi klicali rimskom caru tražeći da im dadne novca i tako ublaži njihovu bijedu. Svjesni da stojimo pred većim Kraljem od rimskoga cara i da je naša bijeda dublja od materijalne neimaštine, kličemo svome Gospodinu da ublaži naš bol i dovede nas za svoj stol.

Sigurni u njegovu ljubav započinjemo himan Slava Bogu na visini. Sigurni da nam Bog oprašta i da nas izvlači iz grijeha, dajući nam veće dostojanstvo nego što smo mogli zamisliti, pjevamo slavu Trojedinom Bogu spominjući se njegove veličine. Slavimo ga jer je on velik i jer nas čini velikim zajedno sa sobom, upravo po euharistijskom slavlju na kojem se nalazimo.

Sveti Franjo nikada nije postao svećenik, a ovo je jedan od razloga

“Neka se cijeli svijet zatrese pred tako velikom i uzvišenom tajnom kao što je Presveta Euharistija”, znao je reći taj trubadur ljubavi, poniznosti i siromaštva sv. otac Franjo. Veliki svetac iz Asiza, utemeljitelj Reda manje braće, poznat je u svijetu po svojoj radikalnoj opredijeljenosti za siromaštvo ili, kako je on znao reći, sestru siromaštinu, po […]

U sljedećoj temi nastavit ćemo s dijelovima mise. Pogledat ćemo malo smisao uvodne molitve, kako Crkva bira čitanja i zašto stojimo za vrijeme evanđelja. Euharistija je, kako nam kaže Crkva, izvor i vrhunac kršćanskoga života. Razumijevanje našeg najvećeg sakramenta osposobit će nas da s novom ljubavlju pristupimo oltaru i ono što primimo ponesemo drugima.

fra Robert Kavelj, Franjevački vjesnik