Ante Pletikosić

Gradišćanski Hrvati uče svirati tamburicu online

16. prosinca 2020. u 16:17

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: ORF/Screenshot

U sedam dvojezičnih osnovnih škola Gradišća ove školske godine izvodi se izborni predmet sviranja tamburice. Zbog pandemije koronavirusa vježbe se trenutačno ne mogu održavati u školi pa se prešlo na online način rada, javlja austrijska ORF televizija.

Hrvatica u Velikoj Britaniji: Cilj je ukazati na razlike između hrvatskog i srpskog jezika

Škola za slavenske jezike (SSEES) pri UCL osnovana je 19. listopada 1915. godine kada je Tomáš Garrigue Masaryk političar, sociolog i filozof, kasniji prvi predsjednik Čehoslovačke, održao predavanje “Problem malih naroda u europskoj krizi”, kojim je započela s radom jedna od najpoznatijih obrazovnih institucija za slavenske studije u svijetu. Korijeni visokog školstva u Velikoj Britaniji […]

U dogovoru s nadzornicom za manjinsko školstvo Karin Vukman-Artner, profesor Ante Pletikosić tijekom prvog lockdowna u ožujku počeo je organizirati online tečaj tamburice.

“Ako djeca tri mjeseca ne bi svirala, za to bi vrijeme zaboravila sve što su dosad naučila”, rekao je Pletikosić za emisiju “Dobar dan, Hrvati”, i tako je ponudio mogućnost instrumentalnog učenja djece putem interneta.

Na početku je to bila potpuno nova situacija za djecu, roditelje, ali i za samog učitelja. U međuvremenu škola dobro funkcionira i svako prijavljeno dijete dobiva jedanput tjedno 20 minuta online lekcija.

Podučavanje glazbe jako trpi zbog korone, a i djeci nedostaju socijalni kontakti. Međutim, prednost online tečaja je u tome što roditelji bolje mogu kontrolirati napredak djece.

“Djeca ipak osjećaju kako su u dobrim rukama i vide da tamburica živi”, zaključio je Pletikosić.

‘Pojedini nastavnici ili slabo ili nikako govore hrvatskim jezikom’

Online konferencija na temu “Obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina u uvjetima pandemije” održana je u petak 11. prosinca putem zoom platforme. Na skupu su sudjelovali predstavnici nacionalnih manjina u Republici Srbiji te sudionici iz Republike Hrvatske, Narodne Republike Mađarske i Narodne Republike Rumunjske, javlja HNV. Pozdravnu riječ sudionicima uputio je prof. dr. Zoran Pavlović, pokrajinski […]

Ponudu trenutačno koristi 40-ak djece iz osnovnih škola Veliki Borištof, Kalištrof, Klimpuh, Rasporak, Uzlop, Trajštof i Cindrof.

Prijevod: dšš