Nacionalne manjine

‘Pojedini nastavnici ili slabo ili nikako govore hrvatskim jezikom’

14. prosinca 2020. u 9:15

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: PR

Online konferencija na temu “Obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina u uvjetima pandemije” održana je u petak 11. prosinca putem zoom platforme. Na skupu su sudjelovali predstavnici nacionalnih manjina u Republici Srbiji te sudionici iz Republike Hrvatske, Narodne Republike Mađarske i Narodne Republike Rumunjske, javlja HNV.

Čestitamo od srca i svaka čast! Vijest iz Paragvaja gdje se govori hrvatski jezik

Paragvajska udruga Hrvata osnovana 2015. godine, jedina je organizacija u Paragvaju koja organizira nastavu hrvatskog jezika i kulture. Tako je u nedavno završenoj online nastavi sudjelovala naša dijaspora iz Ekvadora, Perua, Urugvaja, Argentine, Brazila, Bolivije, Meksika, SAD-a (Miamija), Španjolske, Portugala, Belgije i Ujedinjenih Arapskih Emirata (Dubai). Škola je započela u veljači ove godine, no prekinuta […]

Pozdravnu riječ sudionicima uputio je prof. dr. Zoran Pavlović, pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman, a o obrazovanju na jezicima nacionalnih manjina u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini govorila je Biljana Kešerić, pomoćnica pokrajinskog tajnika Pokrajinskog tajništva za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice. Uslijedile su tri sesije na kojima su sudionici govorili o ulozi nacionalnih vijeća pri organiziranju nastave na daljinu, o izvedbi nastave u uvjetima pandemije te o iskustvima u inozemstvu.

U ime Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji na konferenciji je sudjelovala Margareta Uršal, članica Izvršnog odbora HNV-a zadužena za obrazovanje. Uršal je na početku izlaganja iskazala zahvalnost Ministarstvu prosvjete, znanosti i tehnološkog razvitka te Pokrajinskom tajništvu za obrazovanje na ukazanoj potpori na početku novonastalih okolnosti uvjetovanih koronavirusom te na osiguranim licencama za snimanje nastavnih sati.

Istaknula je kako je HNV na samom početku online nastave, u mjesecu ožujku, spremno reagirao te je za potrebe obrazovanja na hrvatskom jeziku snimljen ukupno 81 nastavni sat. Osvrnula se na opće početno nesnalaženje u izvedbi online nastave, ukazala je na “rupe” u znanju učenika, pri čemu je HNV nastojao propuste nadoknaditi putem različitih neformalnih edukacija i izvannastavnih aktivnosti.

Također, naglasila je veće iskustvo i spremnost u izvedbi nastave u novoj školskoj godini. Uvid u online nastavu, komentira Uršal, pružio joj je, kao roditelju i pedagogu, mogućnost izravnog praćenja nastave i uvid u kompetencije nastavnika. Ističe nedovoljne jezične kompetencije stručnog kadra u području izvedbe nastave na hrvatskom jeziku – pojedini nastavnici ili slabo ili nikako govore hrvatskim jezikom, što predstavlja ključni izazov u sljedećem razdoblju.

Izložba božićnjaka u Subotici

Etnološki odjel “Blaško Rajić” pri Katoličkom društvu “Ivan Antunović” priredio je XXIV. izložbu božićnjaka koja je otvorena 9. prosinca u HKC “Bunjevačko kolo” u Subotici, javlja IKA. Tradicionalna Izložba božićnjaka održava se od 1997. godine uoči najradosnijeg kršćanskog blagdana Božića. Ove godine otvorenje izložbe održano je uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, uz svega nekoliko sudionika. […]

S tim u svezi, planira se buduće ulaganje u jačanje jezičnih kompetencija stručnog kadra koji izvodi nastavu na hrvatskom jeziku, ali se, također, planira uputiti dopise nadležnim osobama – prvenstveno ravnateljima škola i školskim upravama s ciljem zajedničkog otklanjanja problema.