Novi kriterij

HNV traži mišljenje o odluci Grada Sombora

6. travnja 2021. u 15:38

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji

Hrvatsko nacionalno vijeće uputilo je Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i Pokrajinskom tajništvu za upravu propise i nacionalne zajednice zahtjev za davanje mišljenja na Prijedlog odluke o kriterijima za raspodjelu sredstava iz proračuna Grada Sombora za financiranje rada nacionalnih vijeća nacionalnih manjina. Ovaj zahtjev je upućen, jer je Grad Sombor u prijedlog odluke, osim tri kriterija koja su navedena u Zakonu o nacionalnim vijećima, uveo i četvrti i tako proširio broj nacionalnih manjina koje imaju pravo na korištenje tih sredstava.

Objavljeno 500 dobitnika studentskih stipendija

Temeljem provedenog Javnog natječaja za dodjelu stipendija studentima – pripadnicima hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske – za akademsku godinu 2020./2021., Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske dodjeljuje 500 stipendija, od čega 100 stipendija za studij u Republici Hrvatskoj i 400 stipendija za studij u Bosni i Hercegovini. Na Javni natječaj, koji je bio […]

Ovakav prijedlog na sjednici Vijeća za međunacionalne odnose Grada Sombora na dnevnom redu bio je prije godinu i pol dana. Tada je Vijeće dalo pozitivno mišljenje na nacrt odluke, koja je potom prošla i Gradsko vijeće, ali je već tada HNV ukazao da postoje odstupanja od zakonom utvrđenih kriterija. Prijedlog odluke nije za proteklih godinu i pol dana bio na dnevnom redu Skupštine grada Sombora, pa se ponovo našao pred novim Vijećem za međunacionalne odnose. Ovoga puta predstavnici hrvatske zajednice nisu dali pozitivno mišljenje, a budući da Vijeće odluke donosi konsenzusom ovakav prijedlog ostao je bez pozitivnog mišljenja Vijeća za međunacionalne odnose, pa nije upućen u skupštinsku proceduru.

U dopisu HNV-a ističe se da je Odluka sporna, jer se u njoj protivno Zakonu o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina, odnosno člankom 115. kojim se regulira financiranje rada Nacionalnih vijeća nacionalnih manjina iz proračuna lokalnih samouprava, uvodi novi kriterij koji nema zakonsko uporište. Navedeni članak Zakona utvrđuje kriterije prema kojima se raspodjeljuju sredstva nacionalnim vijećima, a pravo na ta sredstva imaju nacionalna vijeća sa sjedištem na teritoriju lokalne samouprave; vijeća koja predstavljaju nacionalnu manjinu koja u pučanstvu lokalne samouprave dostiže deset posto ukupnoga pučanstva, te vijeća koja predstavljaju nacionalnu manjinu čiji je jezik u službenoj uporabi na teritoriju jedinice lokalne samouprave.

Hrvati Chicaga skupili gotovo 100 tisuća dolara. I tako to traje već stotinu godinu…

Ljudi skupljaju na sve strane. Dobrota je uvijek vidljiva u potresima bilo koje vrste. Kada je u Hrvatskoj zatreslo, svi su pitali što učiniti. Hrvati Chicaga kroz svoje župne zajednice skupili su skoro sto tisuća dolara za pomoć žrtvama potresa u domovini Hrvatskoj. Većina tih priloga poslana je kroz Hrvatski Caritas. Mnogi skupljaju. Skupljanje je […]

Prema predloženoj Odluci, kao novi kriterij uvodi se da je skupštinskom odlukom Grada Sombora potvrđeno kako je određena ustanova kulture ili obrazovanja od osobitoga značaja za unaprjeđenje i razvoj kulturne posebnosti i očuvanje nacionalnoga identiteta nacionalne manjine te da nacionalno vijeće sudjeluje u njezinome upravljanju.