Dodijeljene stipendije

Hrvat iz Australije: Ne ulažem u dionice, nego u studente Hrvatskog katoličkog sveučilišta

30. studenoga 2020. u 15:33

Potrebno za čitanje: 5 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: IKA

Svečanom akademskom činu u dvorani “Blaženi Alojzije kard. Stepinac” prisustvovali su rektor HKS-a vlč. prof. dr. sc. Željko Tanjić, prorektor za nastavu izv. prof. dr. sc. Roko Mišetić, sveučilišni kapelan vlč. Odilon Singo, moderatorica i asistentica s Odjela za sociologiju Matea Škomrlj, tajnica Povjerenstva za dodjelu stipendija dipl. iur. Ingrid Floigl Lončar te suradnici iz Ureda za odnose s javnošću i Informatičke službe. Gospodin Marko Franović iz Australije, stipendistice, stipendisti, ostali prorektori i pročelnici te djelatnici Sveučilišta svečanom činu prisustvovali su putem platforma MS Teams, piše IKA.

Zabrinutost za inozemne radnike u lockdownu

Stalni promatrač Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima nadbiskup Ivan Jurkovič u govoru pred Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) u Ženevi 26. studenoga izrazio je zabrinutost zbog stanja u kojem su se zatvaranjem zbog pandemije našli inozemni radnici u zemljama useljavanja, prenosi Vatican News. Dok su migranti koji useljavaju kao radna snaga dobrodošli, u lockdownu nailaze […]

Uslijedili su govori rektora Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željka Tanjića i prorektora za nastavu izv. prof. dr. sc. Roka Mišetića koji se stipendistima obratio u ime Povjerenstva za dodjelu stipendija.

IKA

Rektor Tanjić je najprije pozdravio sve okupljene i zahvalio Povjerenstvu za dodjelu stipendija, prof. dr. sc. Robertu Antoloviću, izv. prof. dr. sc. Roku Mišetiću i izv. prof. dr. sc. Ines Sabotič, dosadašnjoj prorektorici i predsjednici Povjerenstva te tajnici Ingrid Floigl Lončar, dipl. iur., na savjesno obavljenom poslu. Posebno se obratio gospodinu Marku Franoviću, zahvalivši mu na njegovoj nesebičnoj darežljivosti kojom podupire rad Sveučilišta i potpori u izdvajanju sredstava za stipendije. Potom se obratio studentima stipendistima.

“Stipendije koje dodjeljujemo izričaj su solidarnosti, zajedništva i brige našeg Sveučilišta i naše Crkve za vas, dragi studentice i studenti. Ne radi se o ogromnim sredstvima, ali vjerujemo da će vam ona u ovim kriznim vremena olakšati studiranje u ovoj akademskoj godini. Stipendije koje dodjeljujemo iz vlastitih sredstava i donacije gospodina Marka Franovića, samo su dio brige Sveučilišta za studentski standard. Za Ovom prigodom želim zahvaliti i Američkoj biskupskoj konferenciji koja stipendira studiranje naših asistenata na doktorskim studijima te Zakladi Renovabis Njemačke biskupske konferencije koja, osim financiranja projekata našeg Sveučilišta, jednim dijelom financijski podupire i doktorande na našem Sveučilištu. Sva ta materijalna sredstva izričaj su ljudske i kršćanske duhovne brige za studente: studente sportaše, studente s invaliditetom, studenta slabijeg socioekonomskog statusa, studente bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a osobito za one koji su se iskazali izvrsnošću u studiranju i koji su veliki ponos našega Sveučilišta- Svima vam od srca čestitam! Neka ova stipendija bude poticaj za još bolje studiranje, potpora za još bolje izgrađivanje našeg Sveučilišta kao i vašeg osobnog i zajedničkog života”.

Rektor je na kraju pozdravio obitelji i roditelje jer smo ovim akademskim činom posredno ušli u domove naših stipendista te zaželio da nas sve povezuje zajedništvo i prijateljstvo. „Ostanite postojani i zdravi i da se što prije vidimo na našem Sveučilištu“, poručio je rektor Tanjić stipendistima.

Priča o postojanju i stvaralaštvu jednog naroda

Zagrebačka izdavačka kuća Ibis grafika nedavno je tiskala knjigu Vladimira P. Gossa “Početci hrvatske umjetnosti”, čija je građa raspoređena na 488 stranica. Najbitnije dijelove knjige na engleskome jeziku možete pročitati na ovome linku… Autor je hrvatsko-američki znanstvenik, pisac i novinar, Professor emeritus povijesti umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, a tijekom karijere predavao je na University of […]

Prorektor Mišetić iznio je neke podatke o natječaju za dodjelu stipendija, istaknuvši veliko zanimanje studenata za dodjelu stipendija u akademskoj godini 2020./2021.

“Dodjela stipendija svečan je i radostan čin koji kod mene kao člana Povjerenstva budi različite osjećaje. U prvom redu sam izrazito ponosan i sretan jer na Hrvatskom katoličkom sveučilištu imamo toliko vrijednih studenata koji unatoč svim izazovima ovoga vremena na studiju ostvaruju jako dobre rezultate. Na natječaj se prijavilo 63 izvrsnih studenata, što ne znači da ih na sveučilištu nema više. Stipendije dobiva njih 18 (gotovo svaki treći prijavljeni), čime je Hrvatsko katoličko sveučilište za ovu godinu osiguralo iz stipendijskog fonda Marko Franović i vlastitih sredstava 180 tisuća kuna. Izraženo relativnim pokazateljem ove godine stipendiju dobiva 1.5% studenata Hrvatskoga katoličkog sveučilišta (za usporedbu, na četiri najveća hrvatska sveučilišta taj udio kreće se oko 0.8%). No unatoč ovim dobrim pokazateljima, istovremeno, osjećam i žaljenje što nismo mogli stipendijom nagraditi još veći broj uspješnih studenta. Ponekad je uz sve petice samo jedna dobivena četvorka u zadnje dvije godine studija bila razlog da netko ne dobije stipendiju u kategoriji izvrsnosti. No, brojke su bile neumoljive i unaprijed postavljena pravila u natječaju jasno definirana, kako u slučaju ove kategorije, tako i u slučaju kategorije studenata slabijeg socioekonomskog statusa. Potaknuti upravo velikim brojem studenata koji su bili blizu, ili studentskim žargonom kazano ‚odmah ispod crte‘, osjećamo obvezu da u narednim godinama osiguramo veća sredstva za dodjelu stipendija”, rekao je dr. Mišetić, javlja IKA.

“Stipendije su i neka vrsta nagrade za vaš protekli rad, ali i povjerenja u vas, vaše potencijale i buduće rezultate. One imaju i dimenziju socijalne osjetljivosti, ali prije svega pokazuju da se trud, marljivost, kontinuirani rad i uspješnost na Hrvatskom katoličkom sveučilištu uistinu prepoznaju i cijene. Stipendijama koje ćete danas dobiti, dajemo vam poticaj za budući akademski, profesionalni i osobni razvoj i priliku da kao članovi društva značajno doprinesete široj zajednici”, zaključio je.

U skladu s Natječajem, Hrvatsko katoličko sveučilište u akademskoj godini 2020./2021. dodijelilo je ukupno 18 stipendija u pet kategorija u iznosu od 180 tisuća kuna. Tako je 12 stipendija dodijeljeno u kategoriji za studentsku izvrsnost, jedna stipendija se dodjeljuje za vrhunske sportaše, tri stipendije za studente slabijega socioekonomskog statusa, jedna stipendija za studente s invaliditetom i jedna se stipendija dodjeljuje za studente bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Ukupni iznos svake pojedine stipendije iznosi 10. tisuća kuna.

Stipendije su dobili:

Adriana Borić, studentica preddiplomskog sveučilišnog studija Psihologija,
Domagoj Puljizović, student diplomskog sveučilišnog studija Komunikologija,
Helena Vuković, studentica preddiplomskog sveučilišnog studija Psihologija,
Ivana Malivuk, studentica diplomskog sveučilišnog studija Psihologija,
Karla Arar, studentica preddiplomskog sveučilišnog studija Sociologija,
Lara Fiolić, studentica preddiplomskog sveučilišnog studija Psihologija,
Lucija Dorotić, studentica diplomskog sveučilišnog studija Komunikologija,
Lucija Pandžić, studentica preddiplomskog sveučilišnog studija Psihologija,
Luka Drnić, student preddiplomskog sveučilišnog studija Povijest,
Magdalena Bilkić, studentica diplomskog sveučilišnog studija Komunikologija,
Magdalena Magdić, studentica preddiplomskog sveučilišnog studija Komunikologija,
Marija Opačak, studentica diplomskog sveučilišnog studija Sestrinstvo,
Matea Valešić, studentica preddiplomskog sveučilišnog studija Sestrinstvo,
Mia Tomić, studentica diplomskog sveučilišnog studija Sociologija,
Nikica Polak, student diplomskog sveučilišnog studija Psihologija,
Nikola Butković, student diplomskog sveučilišnog studija Povijest,
Sara Jelovčić, studentica diplomskog sveučilišnog studija Psihologija,
Terezija Gložinić, studentica diplomskog sveučilišnog studija Sestrinstvo.

U ime stipendista zahvalni govor izrekla je studentica diplomskog sveučilišnog studija sociologije Mia Tomić.

“Iako u vrlo drukčijim i ‘novonormalnim’ okolnostima, okupili smo se ovdje kako bismo primili nagradu za trud, rad i zalaganje tijekom naših studija. Ovdje nas je danas okupilo nečije velikodušno i nesebično djelo, koje je mnogo više od njegove same materijalne vrijednosti. Ono je motivacija, inspiracija i nit vodilja moga, a vjerujem i daljnjeg rada, razvoja i angažmana svih nagrađenih studenata. Nadam se i vjerujem da će svaki naš pojedinačni uspjeh ne samo onaj studentski, sveučilišni već i onaj životni biti dovoljna zahvala za stipendiju koju smo primili od gospodina Marka Franovića. Na nama je velika odgovornost, mnogo smo toga primili, dobili i usvojili od naše akademske zajednice. Ona nas je prije svega naučila kako se svačiji trud prepoznaje i cijeni. Naša akademska zajednica pokazala je kako je svaki student član i sudionik iste, a ne puka brojka zatrpanog sustava. Ponosna sam što će na našoj diplomi stajati upravo ime našeg Sveučilišta. To ime otkriva naš identitet, naše vrijednosti i naše odlike koje smo uz sve stečeno znanje razvijali tijekom studija”, napomenula je Tomić.

Stipendistima se videovezom obratio i Marko Franović. Istaknuo je da je ponosan na studente i njihova dostignuća. Iskazao je uvjerenost u njihov napredak, posebice na korist Hrvatske.

Dobro došli na portal dijaspora.hr, mjesto daljina i dobrih ljudi

Dijaspora je riječ koja je prečesto označavala daljine, izgubljene ljude ili zabranjene živote. Ali dijaspora je zapravo knjiga života mnogih naraštaja na svim kontinentima. Knjiga imena, ideja, događaja i pokreta koji su ispisali najmoćnije stranice povijesti nekih drugih zemalja, ali i povijesti borbe za svoje ime. Naraštaji ljudi koji su došli iz daleke, velikom dijelom […]

“Ne ulažem u dionice, nego ulažem u studente Hrvatskog katoličkog sveučilišta koji su i koji će biti važni dionici života hrvatske Domovine, kako bi ostala i hrvatska i katolička”, naglasio je, prenosi IKA.