Werner Ilić

Hrvat iz dijaspore koji je preveslao Atlantik: Izmolio sam 500 krunica

15. srpnja 2022. u 14:01

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: VOJARNA „PK. PREDRAG MATANOVIĆ“

Vojna kapelanija „Sveti Ilija prorok“ u sklopu devetnice sv. Iliji organizirala je u vojarni „Pk. Predrag Matanović“ u Petrinji gostovanje i svjedočenje hrvatskog branitelja Wernera Ilića, javlja IKA.

Prije 30 godina došli su braniti Hrvatsku u Domovinskom ratu, a sada žele preveslati Atlantik: Dobro znamo da se takvi ciljevi plaćaju krvlju i znojem

Atlantski ocean prvi put su još 1896. godine preveslala dvojica Norvežana. Svijet nije mario za njih sve do 1966. kada je isto toliko britanskih vojnika ponovilo spomenuti pothvat. Tijekom sljedećih 30 godina prekooceansko veslanje našlo je svoje mjesto u sportu te slovi za izazov izvanredne izdržljivosti u kojem snage odmjeravaju ljudsko tijelo i um naspram […]

Na predavanju i svjedočenju bilo je više od stotinu pripadnika vojarne. Werner Ilić je umirovljeni brigadir hrvatske vojske, rođen i odrastao u inozemstvu, koji je na početku Domovinskog rata došao braniti Hrvatsku.

Služeći u hrvatskoj vojsci najviše su ga upoznali kao zapovjednika i instruktora. Jedan od razloga zašto je hrvatskoj javnosti u posljednje vrijeme postao poznat je taj što je s ratnim kolegom i prijateljem Martinom Cruiskshankom preveslao Atlantski ocean te Hrvatsku ubrojio među svjetske zemlje čiji su građani to uspjeli ostvariti.

Ilić je počeo svoje svjedočanstvo upoznavajući prisutne kako je njegova obitelj morala u imigraciju te da je odrastao u siromašnom getu Chicaga. Došavši u Hrvatsku 1991. aktivno se priključio u borbi za samostalnost i obranu domovine, a tu je doprinijelo i njegovo vojno iskustvo iz vojnih škola SAD-a. Kao hrvatski vojnik prošao je većinu ratišta, da bi od utemeljenja Šepurina kao zapovjednik odgajao i usavršavao vojsku u „Središtu za specijalističku obuku dočasnika Damir Tomljanović – Gavran”. Nakon umirovljenja 2003. sa svojim znanjem i iskustvom radi za razne tvrtke koje se bave osiguranjem, a između ostaloga radio je i kao šef osiguranja Američke ambasade u Kabulu.

Boris je iz Amerike došao braniti Hrvatsku. Preminuo je prije dvije godine, a danas se prisjećamo tog hrabrog čovjeka

Istaknuti američki Hrvat i dragovoljac Domovinskog rata Boris Ivica “Buco” Kuzmanović preminuo je naglo i neočekivano 25. studenog 2019. u 48. godini života. Buco je bio tih, snažan, odan i suosjećajan sin, brat, stric i prijatelj. Izvanredan igrač više sportova, izborio se za status nogometnog reprezentativca savezne države Wisconsin te stekao stipendiju prve divizije Sveučilišta […]

Svjedočeći o svome pothvatu da prevesla Atlantski ocean, istaknuo je kako bez vjere u Boga ne bi uspio. Potaknuo je prisutnu vojsku da osim fizičke, psihičke i intelektualne spreme ne zaborave duhovnu dimenzije, jer bez nje neće biti potpuni. Rekao je da mu je krunica davala snagu u najtežim trenucima veslanja. Izmolio je točno 500 krunica. Uz vojni poziv, istaknuo je i svećenički koji jako cijeni, vjerujući da se ni jedno ni drugo ne može postati bez većeg poziva.

Govoreći o pothvatu prelaska Atlantskog oceana veslajući, naglasio je da su krenuli 15. siječnja 2022. i do svog cilja veslajući 83 dana došli 22. travnja. Veslajući od Kanarskih otoka do Barbadosa, prešli su morski put od 6500 kilometara. Tijekom cijelog putovanja, skoro tri mjeseca, samo su dva dana imali lijepo vrijeme. I tada su imali nesreću da su se prevrnuli, ali su se kao iskusni ratnici uspjeli izvući. Govorio je i o drugim teškoćama koje su ih zadesile tijekom putovanja.

Razlog zašto su se odlučili na poduhvat je kako bi iskazali zahvalu i čast svim hrvatskim braniteljima. Htjeli su poslati poruku da je domoljublje čast i privilegija te se ono živi svaki dan, a ne samo kada nama odgovara. Također, cilj putovanja bilo je i vijorenje hrvatske zastave, da se Hrvatska izdvoji u ligi oceanskih veslačkih velesila. Prisutnu mladu vojsku ohrabrio je da i dalje nastavi ljubiti i služiti domovini, ali i da ne zaboravi tolike žrtve i živote koje su branitelji dali da bi oni mogli nositi hrvatsku odoru.

Hrvat iz Chicaga piše kako je na američkom crnom tržištu kupovao Motorole za hrvatsku vojsku: Mogao sam završiti iza rešetaka!

O vremenu Domovinskog rata i pomaganju hrvatskoj vojsci, u svom pretposljednjem članku piše Stanko Šušnjara, američki Hrvat iz Chicaga i sudionik brojnih povijesnih događaja… Propustili ste prethodni dio priče? Pročitajte ovdje…, Moji prvi kontakti s hrvatskom vojskom, odmah na početku rata 1991. godine, bili su preko mog kuma Ante Bilonića koji je bio u 126. […]

Ilić je rekao da bez domoljublja ne bi uspjeli doći do cilja, a da im je bilo geslo: „Sve za Hrvatsku, Hrvatska iznad svega“. Na kraju je zahvalio što je mogao svoje svjedočanstvo i životno iskustvo prenijeti mladim naraštajima hrvatske vojske, piše IKA.