Clement Mihanovich

Hrvat je bio jedan od vodećih sociologa svoga vremena u Americi: U odgoju djece najvažnija je obitelj

29. listopada 2021. u 9:45

Potrebno za čitanje: 2 min

Ante Čuvalo

Životne priče

FOTO: Pixabay/HKV

Zanimljivo je da mi nekako, ne znamo ni kako, osjetimo kad susretnemo uistinu dobra čovjeka, a posebice kada takvu osobu malo bolje upoznamo i osjetimo njezinu dobrotu koja i nas obogaćuje. Ne događa se to tako često, ali se ipak dogodi svakom od nas, pa kada se i ne nadamo.

U samo nekoliko godina života postigao je velike rezultate i slavu pa su ga prozvali ‘čudom Europe’

Biti mlad, uspješan, slavan i prerano umrijeti! To je zaista biti k’o meteor na nebu, koji se pojavi, zabliješti i nestane. Slično je bilo i s hrvatskim glazbenikom (violinistom i skladateljem) Franjom Krežmom. Ali ipak, iza njega je ostao sjajan trag koji i danas nalazimo na nebu kulture. Franjo je rođen u lijepom Osijeku, kulturnom […]

Imao sam sreću susresti nekoliko puta dr. Clementa Mihanovicha i već kod prvog susreta osjetio sam istinsku dobrotu njegove duše. Bio je vrlo učen čovjek, profesor, znanstvenik, ali tako ponizan, nesebičan, pun ljubavi za svakoga. Rodio se u Americi i bio američki domoljub, ali ništa manje nije ljubio domovinu svojih roditelja, Hrvatsku. Ali ne samo da ju je volio, nego je uvijek nastojao pridonijeti napretku i slobodi svog, po roditeljima, naroda. Povrh svega on je obogaćivao sve oko sebe, ne materijalno, nego svojom dobrotom.

Mihanovich je rođen 3. travnja 1913. u gradu St. Louisu, Missouri, gdje je već početkom prošlog stoljeća bila oveća naseobina hrvatskih imigranata. Roditelji su mu bili iz okolice Splita. Osnovnu školu pohađao je u tamošnjoj hrvatskoj župnoj školi sv. Josipa. Po završetku srednje škole studirao je i diplomirao (1935.) na Sveučilištu St. Louis te poslije (1938.) doktorirao. Na istom je sveučilištu predavao do mirovine. Preminuo je 3. kolovoza 1998.

Tko je bio kapetan Karlo? Među engleskim vojnicima kružila je priča da mu puščano zrno ne može probiti kožu

Ispričat ću vam koju o čovjeku, Hrvatu, čije znamo samo ime, Karlo, i da je bio profesionalni vojnik. Ne bismo mi o njemu ništa znali, ta bilo je na tisuće hrvatskih profesionalnih vojnika koji su ratovali diljem Europe, da nam nije jedan malo poznatiji engleski plemić o Karlu zapisao zanimljivu pričicu. Naime, engleski plemić John […]

Dr. Mihanovich bio je jedan od vodećih sociologa svoga vremena u Americi. Napisao je puno članaka i nekoliko knjiga. Posebice se bavio problemima maloljetnika koji pođu po zlu putu. Smatrao je da je u odgoju djece najvažnija obitelj te je pisao puno o obiteljskoj ljubavi, braku i odgoju djece. Kao sina hrvatskih imigranata, zanimale su ga teme iz života doseljenika u Ameriku. Jedno od njegovih djela je i o amerikanizaciji Hrvata u St. Louisu tijekom prvih desetljeća prošlog stoljeća.

Premda nije bio rođen u Hrvatskoj, Mihanovich je žarko želio pomoći slobodi hrvatskog naroda te je sudjelovao u raznim hrvatskim pothvatima u Americi. Među ostalim, bio je jedan od utemeljitelja Hrvatske akademije Amerike (1953.) i dvadesetak godina poslije sabornik u Hrvatskom narodnom vijeću koje je okupljalo Hrvate diljem svijeta u radu za osamostaljenje njihove domovine.

Obogatio je tuđi svijet, a u svojoj zemlji nije bio dobrodošao

Mnogi su nasilno u svijet otišli i obogatili zemlju u koju su došli, domovinu Hrvatsku nisu smjeli ni posjetiti, a mlađim hrvatskim naraštajima gotovo su nepoznati. Jedan od takvih bijaše Ivan Degrel, hrvatski glazbenik, pravnik i novinar. Rođen je u Županji 17. svibnja 1909. godine. Gimnaziju je završio u Osijeku, a studij prava u Zagrebu. […]

Dr. Mihanovich uvijek je s ponosom govorio o svojim roditeljima i drugim hrvatskim imigrantima u Americi, koji su na svoju djecu prenijeli istinsku ljubav prema Bogu, bližnjemu i hrvatskoj kulturi i domovini. Živio je vjeru i ljubav koju je naslijedio od svojih roditelja i obogaćivao sve s kojima je radio i koje je susretao.