Vjerni i prisutni

Hrvate u Mississaugi krizmao nadbiskup Petar Rajič: Roditelji, djeca uče od vas

11. travnja 2023. u 9:06

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Župa Hrvatskih mučenika u Mississaugi

Na blagdan Blagovijesti u Župi Hrvatskih mučenika u Mississaugi sakrament svete potvrde podijelio je nadbiskup Petar Rajič, apostolski nuncij u Litvi, Estoniji i Latviji.

U Mississaugi obnovljen kip Majke Božje Lurdske

Kip Majke Božje Lurdske koji se nalazi u Župi Hrvatskih mučenika u Mississaugi blagoslovio je 6. svibnja 1984. godine kardinal Franjo Kuharić tijekom svog posjeta ovoj hrvatskoj zajednici u Kanadi. Kip je nabavljen u Gospinom Svetištu u Lurdu u Francuskoj. Tijekom godina došlo je do manjih oštećenja u podnožju, a i boje su s vremenom […]

Nadbiskup je u svojoj homiliji potaknuo krizmanike da ostanu vjerni i prisutni u Crkvi te da se ne boje, a posebno se obratio njihovima roditeljima…

„Vi ste dragi roditelji dali obećanja da ćete dati ono prvo sjeme vjere. Dakle, ono što su naučili do sada maloprije su naučili od vas. I zato bi vam preporučio da i dalje dajete dobar primjer svojoj djeci: da ste vi ljudi koji živite od vjere, da je vama molitva nešto važno, da je vaša vjera u Boga nešto vrlo važno. Da je nedjeljna sveta misa svetinja koja se ne smije propustiti, da su sakramenti također vrlo važni za vaše posvećenje, za vaše dobro. Ako vi dajete dobar primjer u tome onda će to slijediti i vaša djeca. Postoji dobra nada da će oni onda slijediti vaš dobar primjer… Ali ako je vaš primjer loš, ako vi lagodno shvaćate svoju vjeru, odnosno ne držite do nje toliko ili živite čak i licemjerno, da jedno govorite, a drugo činite, to će ovi mladi vrlo lako prepoznati. I onda će zaključiti; ako se moj otac i moja majka ovako ponašaju zašto ne bi i ja. Čemu se onda mogu nadati. Ali ako oni s ponosom mogu reći da je moj otac pošten čovjek, on je dobar, on je iskren, on je pravedan, onda ću ja isto nastojati slijediti taj primjer. Ako je moja majka uredna žena, dobra, kućevna, puna ljubavi i praštanja i razumijevanja, onda i ja mogu biti takav u svom životu. To je već blagoslov. To je nešto vrlo važno usaditi u njihovim srcima”.

Svetu potvrdu primili su: Jasmina Šolc, Isabela Ava Perković, Nina Krolo, Petar Adam Mitrovic, Sofia Jadranka Kovač, Maria Morava, Simona Katarina Storino, Nicole Kozina, Ivano Ljubičić, Josip Malinac, Niko Stefan Brodar, Lucia Julijana Marasović, Jure Marin Zeljković, Luka Barić, Marko Perković, Evan Zorić, Adriana Blagdan Oliviera, Toma Juran, i Marko Mesich.

Župa Hrvatskih mučenika u Mississaugi

Na kraju krizme u subotu 25. ožujka nadbiskup Petar Rajič blagoslovio je novi kip sv. Antuna Padovanskoga koji je smješten s lijeve strane kod ulaza u crkvi. Kip je dar obitelji pokojnog Antona Mesića. Prostor i postolje gdje je smješten kip uredili su Miro Biskupović, Zdravko Biskupović, Boris Žgomba i Josip Jerković.

Upoznajmo hrvatsku zajednicu u Mississaugi koja broji čak 1315 obitelji!

Dobro došli u šesti grad po veličini u Kanadi i treći u regiji Ontario. Prema podacima iz 2021. godine, Mississauga je dom više od 720 tisuća stanovnika, od koji se 37 posto izjasnilo kao katolici. U ovom relativno novom gradu, smještenom nedaleko od Toronta, djeluje i župa Hrvatskih mučenika, utemeljena 6. prosinca 1977. Budući da […]

Dodajmo ovome kako je na sastanku župnog financijskog vijeća od svih pristiglih ponuda izabran arhitekt Josip Milčić koji će napraviti projekt novog lifta za župnu dvoranu. Arhitekt Milčić će napraviti sve potrebne nacrte za ugradnju novog lifta te konstrukcijske nacrte za sve električne i druge radove koji će se izvoditi. Također će ishoditi dozvolu za predviđenu ugradnju lifta kod nadležnih ureda grada Mississauge.