Zanimljivost

Hrvati iz Züricha organizirali izložbu jaslica koje su sami napravili

21. prosinca 2023. u 16:02

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: fra Iko Skoko

Povodom 800. obljetnice prvih jaslica sv. Franje, Hrvatska katolička misija Zürich organizirala je jučer izložbu jaslica u crkvi sv. Feliksa i Regule.

Zürich: Tri desetljeća od humanitarne akcije za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu

Hrvatska katolička misija Zürich proslavila je jučer 30. obljetnicu humanitarne akcije „Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu“. Fra Iko Skoko, jedan od organizatora tog događaja, a sada misionar u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Zürichu, pozdravio je okupljene u dvorani crkve sv. Felixa i regule, istaknuvši detalje o počecima Bijelog puta. Zatim je prikazan […]

Sv. Franjo zatražio je pred Božić 1223. od prijatelja Ivana da napravi jaslice na hridi u šimi izvan Greccia. Nad tim jaslicama bio je oltar na kojem su slavili božićnu svetu misu.

Ovih dana franjevci i franjevke diljem svijeta obilježavaju 800. obljetnicu na mnoge načine. Članovi Hrvatske katoličke misije Zürich donijeli su 70 jaslica u dvoranu i tom prigodom dobili uspomenu na obljetnicu i sam događaj u zajednici. Mnogi su uložili velik trud i vrijeme te pokazali svoju kreativnosti.

fra Iko Skoko

Jedan dječak napravio je jaslice od Lego kockica. Neki su koristili figure koje su nabavili u Betlehemu, a drugi kamen koji su donijeli s Brda ukazanja iz Međugorja.

Fra Antonio iz HKM-a Zürich, zajednice u kojoj fratri već 55 godina služe svome narodu: Mladi nam sada dolaze i iz drugih misija

“Bio sam svjestan da trebam otići, bila je potreba”, za HKM je istaknuo fra Antonio Šakota iz Hrvatske katoličke misije Zürich, delegat za Švicarsku. “Postoji neslužbeni početak misije, 1953. godine, kada je u Švicarsku došao fra Lucijan Kordić. Službeni početak je 1967. kada je došao fra Ljubo Krasić i osniva se Hrvatska katolička misija Zürich. […]

U programu otvaranja izložbe jaslica sudjelovali su misionar fra Goran Azinović te framaši Andrijana Bartulović, Josip Križanac i Valentina Filipović. Framaši su pročitali tekst o prvim jaslicama sv. Franje iz životopisa Vita prima 30. poglavlje fra Tome Čelanskog.

Misionar fra Iko Skoko u kratkim je crtama rekao koja je poruka jaslica: „Prva je poziv nama da razmišljamo o Gospodinovoj ljubavi prema nama ljudima. Gospodin se ponizuje, postaje sluga i jednak nama kako piše sv. Pavao u Poslanici Filipljanima. Druga je da mi koji smo napravili jaslice poručujemo kako želimo i mi biti poput jaslica, jednostavni i skromni, te dopustiti da se Isus danas ‘položi’ u našim srcima“.

fra Iko Skoko

Tekstove sv. Franje čitali su Branko Jurčević i Anita Vidak. Veliki misijski zbor otpjevao je pjesme „O pastiri, vjerni čuvati“ i „Spavaj, sinko”. Mali zbor nastupio je s pjesmama „Vratite nam malog Isusa“, „Pada zimska noć“ i svojom omiljenom pjesmom „Zvončići“. Zborove vodi katehistica i orguljašica Petra Hravčić.

Prvu svetu pričest primilo 50-ero djece u Salzburgu i Zürichu

Prvu svetu pričest protekli vikend primilo je 18-ero djece iz Hrvatske katoličke župe bl. Alozija Stepinca – Salzburg i njih 32-oje iz Hrvatske katoličke misije Zürich. Djeca Hrvata u Salzburgu marljivo i savjesno su se pripremala za taj veliki događaj. Na misnom slavlju prije završnog blagoslova zajedničkom pjesmom obradovali su sve okupljene, zatim su otpjevali […]

Nakon službenog dijela programa prisutni su razgledali izložene jaslice. Ostali su zadivljeni različitim idejama.

fra Iko Skoko