HKM sv. Jeronima

Hrvati u Johannesburgu proslavili blagdan sv. Josipa

23. ožujka 2022. u 9:48

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: M. Belošević/IKA

Hrvatska katolička misija sv. Jeronima u Johannesburgu u Južnoj Africi proslavila je svetkovinu sv. Josipa, zaštitnika domovine Hrvatske. Misno slavlje u nedjelju predvodio je nadbiskup Peter Bryan Wells, apostolski nuncij u Južnoj Africi, Bocvani, Namibiji, Lesotu i Svazilandu, javlja IKA.

U Johannesburgu krizmano desetero Hrvata

U prošlu nedjelju na svetkovinu Krista Kralja, Hrvatsku katoličku misiju svetog Jeronima iz Johannesburga u Južnoj Africi pohodio je tamošnji nadbiskup mons. Buti Tlhagale. Tijekom svog pastirskog pohoda hrvatskoj misiji, nadbiskup je podijelio sakrament svete potvrde za desetero mladih članova ove hrvatske zajednice. Krizmanici su se cijelu godinu pripremali za taj svečani dan pod vodstvom […]

Misa je počela svečanom procesijom u kojoj su uz nuncija bili domaćin župnik fra dr. sc. Miron Sikirić i tajnik Apostolske nuncijature u Južnoj Africi mons. Dario Paviša.

Fra Miron je na početku pozdravio apostolskog nuncija i pozvao vjernike da na misi, osim za domovinu Hrvatsku, mole i za bratski ukrajinski narod koji teško pati pod ruskom agresijom.

Apostolski nuncij ohrabrio je okupljene vjernike da budu uvijek otvoreni prema obraćenju na koje nas poziva Evanđelje.

Nadbiskup Wells naglasio je pobožnost hrvatskog naroda sv. Josipu, te pozvao na molitvu za Hrvatsku, ali i za Južnu Afriku. Posebno je pozvao da svi zajedno mole za Ukrajinu koja pati, pogođena ratom, kao i na molitvu za cijeli svijet.

Potaknuo je sve da se odazovu pozivu pape Franje na molitvu u petak 25. ožujka, na blagdan Navještenja Gospodinova, kada će Sveti Otac u Vatikanu posvetiti Rusiju i Ukrajinu Bezgrešnom Srcu Marijinu.

‘Svoj život nakon studija želim nastaviti u Hrvatskoj’

Angela Miljak, mlada djevojka iz Južnoafričke Republike, kao sudionica 7. revije tradicijske odjeće i izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske, osvojila je nagradu za 1. pratilju. Riječ je o Matičinoj reviji i natjecanju koje se tradicionalno održava u Tomislavgradu. Hrvatska matica iseljenika održava ga u suorganizaciji s Udrugom Stećak. Cilj manifestacije jest […]

„Tom prigodom, s Papom će biti ujedinjeni svi biskupi sa svim vjernicima svijeta, pa neka svatko pokuša u to vrijeme doći u crkvu i zajedno moliti ili barem se pridružiti zajedničkoj moliti u skrovitosti doma“, pozvao je apostolski nuncij.

Na kraju mise župnik Sikirić zahvalio je apostolskom nunciju na odazivu kojim je počastio hrvatsku zajednicu u Johannesburgu. Podsjetio je kako to nije prvi posjet nuncija zajednici, te dodao, da je uvijek dobrodošao u taj hrvatski dom. Također je zahvalio mons. Paviši na blizini s hrvatskom zajednicom u koju rado dolazi. Posebno je zahvalio hrvatskom veleposlaniku u Južnoj Africi Anti Cicvariću, što rado dolazi u hrvatsku župu i svake nedjelje sa župnim zborom predvodi pjevanje i svira na orguljama.

Nakon mise nastavljeno je druženje uz ručak u pastoralnom centru na koji se odazvalo 200-ak župljana Hrvata i prijatelja hrvatske zajednice u Johannesburgu i okolici. Objed je pripremilo župno vijeće na čelu s predsjednikom Ivicom Obadićem, a kolače su ispekle hrvatske domaćice i pokoji domaćin.

Na napuštenom groblju u Južnoj Africi pronašao imena dvojice Hrvata iz 1884. Istraživanje je otkrilo brojne zanimljivosti

Istraživač Zvonimir Navala, koji je četvrt stoljeća radio u Johannesburgu, nedavno je objavio opsežnu knjigu Croats in the Anglo-Boer War, South Africa 1899-1902. U razgovoru s istraživačem, koji sa suprugom i sinom živi u Kaliforniji, doznajemo niz zanimljivosti vezanih za hrvatsku zajednicu u tom dijelu svijeta, uključujući sudbine našijenca. “Južnoafrička Republika, država na krajnjem jugu […]

Na svečanosti su se okupili i članovi veleposlanstva Republike Hrvatske u Pretoriji i djelatnici Apostolske nuncijature u Pretoriji, piše IKA.