Zagreb

‘Svoj život nakon studija želim nastaviti u Hrvatskoj’

4. prosinca 2020. u 1:48

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska matica iseljenika

Angela Miljak, mlada djevojka iz Južnoafričke Republike, kao sudionica 7. revije tradicijske odjeće i izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske, osvojila je nagradu za 1. pratilju.

Razgovor s hispanisticom Martom Tomić, svjedokinjom povijesnoga trenutka u Čileu

U Čileu, ovoj dalekoj zemlji na drugome kraju svijeta, postoji velik broj književnika hrvatskog podrijetla, vrlo aktivnih u očuvanju kulturne i duhovne baštine svojih predaka. Prema dosadašnjim istraživanjima, od početaka doseljavanja Hrvata u Čile krajem XIX. st. pa do naših dana, u Čileu je djelovalo i djeluje oko dvjestotinjak književnika hrvatskog podrijetla. Čile je i […]

Riječ je o Matičinoj reviji i natjecanju koje se tradicionalno održava u Tomislavgradu. Hrvatska matica iseljenika održava ga u suorganizaciji s Udrugom Stećak. Cilj manifestacije jest očuvanje i njegovanje hrvatske tradicijske kulture kao jedne od temeljnih vrijednosti hrvatskoga nacionalnog i kulturnog identiteta. Ove godine zbog mjera prevencije od koronavirusa djevojke su se predstavljale preko videopriloga koji su pripremile u suradnji s članovima svoje zajednice. Iako je bilo vrlo izazovno organizirati ovu reviju, upravo zbog načina predstavljanja natjecateljica revija je bila posebna.

Angela Claudia Miljak rođena je 2001. u Johannesburgu. Njezin pokojni otac Ivan Željko, rodom iz Unešića u šibenskom zaleđu, onamo se doselio k bratu. Ondje je upoznao Zagrepčanku Marinu, Angelinu majku, s kojom je imao troje djece. Ivan je bio uspješan poduzetnik, vodio je vlastitu tvrtku koja je proizvodila specijalne metalne cijevi.

“Na području Johannesburga živi negdje oko tri do tri i pol tisuće Hrvata. Glavno mjesto okupljanja zajednice je hrvatska katolička župa sv. Jeronima koja posjeduje i lijepu dvoranu za razne priredbe. U župi se organizira i škola hrvatskoga jezika”, rekla nam je Marina, koja je došla u pratnji svoje kćeri.

Naša sugovornica prisjetila se da je u župi nekad djelovao i folklor koji se u međuvremenu ugasio zbog smjene naraštaja i pomanjkanja interesa.

Budući da su joj sva djeca nastavila život u Europi, i Marina se vratila u rodni Zagreb. Matej u Zagrebu studira medicinu. Krešimir je nakon studija u Monaku ondje otvorio vlastitu tvrtku. K njemu se doselila i Angela te krenula istim stopama kao i brat. Ove jeseni upisala je ekonomski studij biznisa i financija.

Hrvatska matica iseljenika – Priznanje, repliku srebrne ogrlice iz Sasine iz 19. stoljeću, te ručnu torbicu modnoga brenda My lovely bag, darovao je grad Biograd na Moru. U prostorijama HMI-ja Angeli Miljak nagrade je uručio zamjenik ravnatelja HMI-ja Ivan Tepeš

Angela je istaknula da se na prijedlog našeg Veleposlanstva u JAR-u prijavila na Matičinu reviju narodnih nošnji. Inače, hobiji su joj tenis, klasični i latinoamerički plesovi, kuhanje i strani jezici. Ambiciozna djevojka namjerava nakon ekonomskog fakulteta završiti i studij strojarstva. Kaže da, ako joj se pruži prilika, svoj život nakon studija želi nastaviti u Hrvatskoj.

Hrvoje Salopek, Matica